GRAĐANI ĆE ODLUČITI NA REFERENDUMU: Danska odlučuje o slanju vojnika u BiH i druge vojne misije

Današnjim referendumom danska vlada i vodeće partije opozicije žele otkloniti izuzeće po pitanju vojne suradnje (vojnih misija) zemalja članica EU.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2022  

  • 0

Danski građani, odnosno danski državljani, danas izlaze na narodni referendum na kojem se trebaju očitovati po pitanju da li Kraljevina Danska tj. da li danska vojska treba učestvovati u vojnim misijama EU.

Kraljevina Danska jeste članica EU, ali su Danci u 4 oblasti dobili izuzeće kada je svojevremeno formalizirana međudržavna suradnja zemalja članica EU.

Vojne misije EU jeste jedna oblast sa izuzećem (ostale 3 oblasti jesu korištenje danske valute krune, pravna sigurnost danskih državljana i garancija da eventualno državljanstvo EU ne može zamijeniti nacionalno državljanstvo).

Današnjim referendumom danska vlada i vodeće partije opozicije žele otkloniti izuzeće po pitanju vojne suradnje (vojnih misija) zemalja članica EU.

Ruska brutalna agresija na Ukrajinu i bojazan da se ukrajinski sukob u određenom obliku može prenijeti i na Balkan (konkretno na Bosnu i Hercegovinu), gdje danski političari sasvim otvoreno pominju rusko-srpske relacije - jeste razlog zašto vodeće partije danske političke scene žele da Danska učestvuje u vojnim misijama EU - gdje se Bosna i Hercegovina pominje kao sasvim izvjesno mjesto, gdje bi danski vojnici bili upućeni nakon pozitivno održanog referenduma (priključujući se vojnicima EUFOR-a koji se već nalaze u Bosni i Hercegovini).

- Ja lično - ne običavam kazivati za šta ja lično glasam na izborima ili referendumu - međutim, ovoga puta želim jasno naglasiti da danas glasam za dansko DA zajedničkim vojnim misijama EU.

Uz obligatni dodatak - da je najveća garancija sigurnosti Bosne i Hercegovine i neponavljanju 90’tih - što skoriji zvanični punopravni primitak Bosne i Hercegovine u NATO vojnu alijansu - kazao je zastupnik Socijaldemokrata porijeklom iz BiH u skupštini grada Odensea Meho Selman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...