BIDEN SE OBRATIO AMERIČKOM KONGRESU: "Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti..."?

Predsjednik, demokrat, pozvao je na niz mjera kojima su se povijesno protivili republikanci u Kongresu.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak Kongres da zabrani jurišno oružje, uvede provjeru podataka o svima koji ga kupuju kao i druge mjere kontrole oružja kako bi se zaustavio niz masovnih pucnjava koje su pogodile Sjedinjene Države.

U govoru emitiranom uživo iz Bijele kuće u udarnom terminu, Biden je pitao zemlju, zaprepaštenu nedavnim pucnjavama u Teksasu, Oklahomi i New Yorku, koliko bi ti slučajevi trebali promijeniti zakone o oružju u Americi.

"Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti?", upitao je Biden.

Predsjednik, demokrat, pozvao je na niz mjera kojima su se povijesno protivili republikanci u Kongresu, uključujući zabranu prodaje jurišnog oružja ili, ako to nije moguće, podizanje najniže dobi za kupnju tog oružja s 18 na 21 godinu te ukidanje zaštite proizvođača od tužbe za nasilje počinjeno njihovim oružjem.

"Ne možemo ponovno iznevjeriti američki narod", rekao je Biden, vršeći pritisak na republikance da se glasa o nacrtu zakona s mjerama kontrole oružja.

Sjedinjene Države, koje imaju višu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja od bilo koje druge bogate nacije, posljednjih su sedmica potresene masovnim pucnjavom u trgovini u državi New York, u osnovnoj školi u Teksasu i zdravstvenoj ustanovi u Oklahomi.

Zakonodavci razmatraju mogućnost provjere podataka o kupcima oružja kako bi se dopustilo oduzmanje oružja osobama koje pate od mentalnih bolesti. No, sve nove mjere suočene su s velikim preprekama republikanaca, osobito u Senatu, a zabrana jurišnog oružja nema dovoljnu podršku da bi bila izglasana.

Unatoč političkim izazovima, Biden je pozvao Kongres da djeluje.

Zagovornici sigurnosti oružja traže od Bidena da sam poduzme strože mjere za sprečavanje oružanog nasilja, no Bijela kuća je u velikoj mjeri prebacila odgovornost na Kongres da donese zakone koji bi trebali imati veći učinak.

Odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa u četvrtak je radio na prijedlogu zakona koji bi trebao postrožiti nacionalne zakone o oružju, iako je malo vjerojatno da će ta mjera proći u Senatu.

Bidenovo večernje obraćanje trebalo bi natjerati zakonodavce da donesu zakone te da ova problematika biračima ostane u prvom planu. Većina birača, i republikanaca i demokrata, želi strože zakone o oružju, no republikanci u Kongresu te neki umjereni demokrati već godinama blokiraju zakone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...