METEOROLOG VAKULA NAKON NEVREMENA U HRVATSKOJ: "Ništa neobično, već danima imamo..."

(...) prezagrijanu podlogu. Toplina i vlaga od kiše koja je pala, isparava."

  • Regija

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 0

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula, govorio je trenutnoj situaciji, a nakon jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo područje Zagorja te sjeverozapadne i središnje Hrvatske, kaže da je atmosfera i dalje nestabilna. 

Možemo li očekivati nešto slično onom strašnom nevremenu od četvrtka? 

"Atmosfera je i dalje nestabilna. Tako će i danas i noćas te ponegdje sutra ujutro biti lokalnih razvoja oblaka i nevremena, ali najvjerovatnije ne takvog intenziteta kao što je to bilo jučer."

Na pitanje zašto se događaju nevremena poput onog jučerašnjeg u Zagorju, odgovara:

"Ništa neobično. Mi već danima imamo prezagrijanu podlogu. Toplina i vlaga od kiše koja je pala, isparava. Dolazi i vlažniji zrak zbog frontalnih poremećaja u blizini, tako da niti prvi niti zadnji put, nažalost, imamo sezonu s vremenskim nepodopštinama. Valja se pripremiti na te nepodopštine i olujne procese sljedećih ne samo dana, već tjedana, vjerojatno i mjeseci."

Što se tiče prognoze za ljeto, Vakula kaže da će biti nadprosječno toplo.

"Vjerovatno, općenito rečeno, bit će manjka oborine. No, u tim tjednima i mjesecima s višom temperaturom od prosjeka imat ćemo i hladnijih valova. Pogotovo prije dolaska tog hladnijeg zraka, imat ćemo oluja kao što smo već imali. To je život na koji se moramo naviknuti ili preko osiguranja ili zaštitnim mrežama ili nečim trećim", rekao je HRT-ov meteorolog. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...