ZVANIČNI BERLIN OSUDIO PUTINOVE AKCIJE: “Opasnost od gladi prijeti zbog ruskog rata, a ne sankcija Zapada”

Zaharova: Rusija je spremna za snabdijevanje žitom, ali Zapad to ometa.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 1

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova danas je oštro osudilo pokušaj predsjednika Rusije Vladimira Putina da, kako je navedeno u Berlinu, stvori narativ da je Zapad odgovoran za izazivanje gladi u Africi.

"Moramo da istaknemo da je činjenica da postoji opasnost od gladi u određenim dijelovima svijeta, da su neke zemlje odsječene od izvoza žita, posljedica ruskog agresorskog rata, a ne sankcija Zapada”, izjavio je portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Putin je ranije kazao da je Rusija spremna za nesmetan izvoz žitarica, uključujući i izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, ali da to zahtijeva ukidanje sankcija Moskvi.

Zaharova: "Rusija spremna za snabdijevanje žitom, Zapad to ometa"

"Moskva je spremna da snabdijeva žitom sve zemlje kojima je potrebno, ali restrikcije Zapada ometaju te napore", izjavila je danas predstavnica za medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Rusija je spremna da isporučuje svoje žito svim zemljama kojima je potrebno, ali želimo to da ponovimo i nadamo se da će ova informacija doći do krajnjeg potrošača, da je Zapad taj koji sprečava ove napore u nastojanju da ostvari svoje političke i komercijalne ciljeve”, istakla je Zaharova na brifingu.

Prema njenim riječima, oni to čine ograničavanjem stranih brodova da uđu u ruske luke, zabranom ruskim plovilima da koriste usluge održavanja u stranim lukama i stvaranjem nepremostivih prepreka u oblasti osiguranja i bankarskih transakcija, prenio je TASS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...