SERGEJ LAVROV ZA REŽIMSKU RTRS: "Ono što rade Dodiku je uznemirujuće, Zapad sprovodi zločinačku politiku" (VIDEO)

"Zapad želi iskoristiti Bošnjake da naprave nekakvo civilno društvo bez identiteta", izjavio je Lavrov.

  • Vijesti

  • 04. Jun. 2022  04. Jun. 2022

  • 15

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da Christian Schmidt "nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa procedurom".

Na pitanje novinarke da li Schmidt ima pravo da donosi odluke koje utiču na dešavanja u BiH, Lavrov je odgovorio odrično.

"Naravno da ne može. Već samo rekao da je to protivzakonito jer taj čovjek nema legitimiteta, ali to da će Zapad pokušati da stvori još jedno nezakonje, ja u to uopšte ne sumnjam", rekao je Lavrov.

"Ono što se radi prema članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku je zaista jako uznemirujuće", rekao je Lavrov, "zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja ljudi koji se javno bori za dejtonske principe".

"On ništa nije uradio u Republici Srpskoj ili Predsjedništvu BiH što je protivno Djetonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i, nažalost, to rade Bošnjaci zato što Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima identitet i da pretvori i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo kako oni kažu", rekao je Lavrov u intervjuu za RTRS.

"To je, zapravo, zahtjev da se zaborave svoji korijeni, svoja kultura, svoja tradicija i to isključivo iz interesa da Zapad postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. To je zaista zločinačka politika", rekao je Lavrov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...