ANALITIČARI O POSJETI LAVROVA BEOGRADU: "Srbiji se ne piše dobro! Evo šta će Dodik dobiti zauzvrat" (VIDEO)

Ova posjeta dolazi u teškom trenutku za Srbiju, koja već mjesecima uspješno sjedi na dvije stolice, ali sve su veći pritisci da mora odabrati jednu.

  • Politika

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 3

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović i politički i vojni analitičar iz Srbije Dušan Janjić izjavili su za televiziju Hayat da su do sada vlasti Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije zabranile ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu let do Beograda preko njihovog teritorija, što je "jasan pokazatelj u kakvom se stanju nalazi Rusija".

Mišljenja su da će se Rusija tek sada početi suočavati sa određenim stvarima na međunarodnom polju koja će joj stvarati komplikacije.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov sutra dolazi u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji, potvrdila je to njegova glasnogovornica Marija Zaharova.

Kazala je da će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i srpskim patrijarhom. U međuvremenu, i Milorad Dodik je potvrdio da će se u utorak sastati s Lavrovom u Beogradu.

Ova posjeta dolazi u teškom trenutku za Srbiju, koja već mjesecima uspješno sjedi na dvije stolice, ali sve su veći pritisci da mora odabrati jednu.

"Bolje bi bilo da do posjete ne dođe, obzirom da je Srbija u jako teškoj situaciji. Mislim da će ova posjeta biti jedan korak unazad, Beogradu u ovom trenutku ne treba ova posjeta", smatra Ahatović.

Dodao je da se saradnja ne može ostvarivati sa zemljom koja vrši agresiju na međunarodno priznatu zemlju, u ovom slučaju na Ukrajinu.

"Nema više neutralnih zemalja. I one koje su bile neutralne u Drugom svjetskom ratu, sada nisu. Srbija inat politikom i pričom da se neće ni pred kim ‘saginjati’ dovodi i sebe i čitav region u nezahvalnu poziciju. Lavrov može pronaći rutu da dođe do Srbije, ali to ne bih stavio u prvi plan. Ako se posjeta ne desi sada, desit će se sutra. Sjedenje na dvije stolice nema nikakve koristi ni za Srbiju, ni za region. I EU, SAD i Velika Britanija Srbiju smatraju kao važnog partnera i mislim da je ovo činjenje medvjeđe usluge Moskvi koja ovim pokazuje da postoji politika u Evropi kod koje ima podršku", pojašnjava Ahatović.

Janjić tvrdi da će burnih reakcija na posjetu Lavrova biti tek kada ona bude završena, posebno iz Washingtona, Brisela i Berlina.

"Rusija je izabrala datum posjete i očigledno je ovu posjetu stavila u propagandnu borbu protiv Zapada za dokazivanje ruske istine o ratu u Ukrajini. To je provokacija. Rusija odmjerava spremnost njenih igrača na Balkanu, prvenstveno Vučića i Dodika, čime želi vidjeti dokle su spremni pratiti ruske interese u ovoj fazi diplomatske borbe", objašnjava Janjić.

Ističe kako je ova posjeta očekivana nakon razgovora Vučića sa Putinom i navodno povoljnijoj cijeni gasa za Srbiju.

"Ovo nije dobro, neće biti pozitivnh rekacija. Sa Zapada će uslijediti konkretni odgovori, uskraćivanje daljeg povjerenja i slično, a ono što me najviše plaši jeste to da je na redu vizna liberalizacija", kazao je Janjić.

Ahatović je podsjetio da su velike sile bile jasne kada je u pitanju Zapadni Balkan, posebno ambasador SAD-a u Srbiji, koji je postavio prioritete američke politike, a to su: priznavanje Kosova, nastavak EU integracija i eliminacija Dodika u političkom smislu.

"Na tome se bazira američka politika kada je u pitanju odnos sa Srbijom. Neodlučnost Vučića dalje komplikuje situaciju i omogućava Rusiji da etablira svoj politički utjecaj na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu je sinoć Lavrov na banjalučkoj televiziji podvukao nekoliko crvenih linija. Te crvene linije su između ostalog razmatranje o ukidanju OHR-a, navodi da je Schmidtov mandat upitan i da ga posmatraju kao turistu sve sa ciljem da se ukine tumač Daytonskog sporazuma. Lavrov je još povukao nezgodnu paralelu o dogovoru iz Minska i dogovoru Beograda i Prištine. To je nova teza Kremlja, kojom se pokazuje da je Zapad manipulativan, prevrtljiv, da pravi desepcije, a da su Rusi bili primorani da uđu u Ukrajinu. Smatraju da se na sličan način ponaša i Kosovo. Također su podvukli da se ne smije zabraniti političko djelovanje Dodiku", rekao je Ahatović.

Janjić smatra da je Rusija krajem prošle i početkom ove godine odradila destabilizaciju Zapadnog Balkana i da je sada u toku mobilizacija.

"Lavrov pegla nespretne izjave Putina, koje je izgovorio tokom  razgovora sa Antoniom Gutieressom o Kosovu. Ovo nije rat protiv Ukrajine, nego protiv Unije. Sada je faza mobilizacije svojih snaga i dužnika koji moraju da rade svoj posao u svom domenu. Dodik je dao do znanja da je spreman da bude Putinov vojnik, a šta će dobiti od Putina i da li će dočekati tu bitku, to je pitanje. Rusija nije ona koja je bila prije početka agresije na Ukrajinu. Nema ugled, legitimitet i djelovanje kroz institucije. Sada je izolovana i njena uporišta i u ekonomiji slabe", mišljenja je Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...