STRUKA IMA PRIJEDLOG: Može li država zaštititi građane enormnih poskupljenja goriva, odnosno hoće li?

Ova situacija, kako ističe struka će značiti i dodatna poskupljenja, a vlast ništa ne poduzima s ciljem rješavanja problema.

  • Ekonomija

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 0

Cijena nafte i naftnih derivata je u porastu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a situacija se dodatno zakomplikovala nakon što je Evropska Unija uvela novi paket sankcija Rusiji koji uključuje i embargo na naftu i naftne derivate iz ove zemlje. Ova situacija, kako ističe struka će značiti i dodatna poskupljenja, a vlast ništa ne poduzima s ciljem rješavanja problema.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, gostujući u Novom danu N1 kazao je da nakon što smo dovedeni u situaciju da Naftna industrija Srbije (NIS), poslije novog paketa sankcija EU, neće moći da se snabdijeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda, vlast u BiH  će konačno morati uraditi konkretne korake na zatštiti domaćeg tržišta i samih građana.

“Mi trebamo osim da kukamo i jadikujemo raditi na rješenjima, postoje dva rješenja. I jedino od  ta dva rješenja Bosna i Hercegovina može napraviti. To je ovo ukidanje carina na naftu kojoj nije porijeklo Evropska Unija, CEFTA ili zemlje s kojima BiH ima sporazume o posebnim odnosima. Drugo je eventualno da se intervenira u poresku strukturu koja je u ovom trenutku ovakva: Trošarina na naftu 30 feninga, 35 na benzin,  cestarina za autoceste 25 feninga, cestarina za izgradnju postojećih cesta 15 feninga, dodatak za formiranje robnih zaliha i terminala 1 fening i PDV, koji je zbog visoke cijene projektiran u cijenu 2,2 KM bio 30 feninga, sada je 48 feninga”, pojasnio je Bošković.

Međutim, nadležni  i pored mnoštva pisama, poziva, apela, ne poduzimaju ništa i ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo

“Nakon par mjeseci i intervencija Komore, nakon što su to uradili veliki distributeri, svi pojedinačno, nemamo još nikakvog odgovora”, istakao je Bošković.

Također, Bošković je kazao da su osim krize, naftaši  ograničeni i na uski krug gdje mogu trgovati jer, kako je istakao, carinski dio od 11 posto se ne može nadomjestiti da bi bili konkurentni.

“Građani ništa dobro ne mogu očekivati, naročito u pogledu smanjenja cijena”, kazao je za N1 Bošković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...