ĆUDIĆ O NAJAVLJENOM OBRAĆANJU KALABUHOVA U NSRS: "Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom, on mora biti politički neutraliziran"

"On je čovjek koji je višekratno prijetio ruskom odmazdom ako BiH ne odustane od NATO puta", kazala je Ćudić.

  • Politika

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 3

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić oglasila se povodom najave obraćanja ambasadora Rusije Igora Kalabuhova na današnjoj sjednici NSRS-a te je poručila kako se na ovaj način još jednom u RS-u želi napraviti govornica ruskog utjecaja u BiH.

Ona je poručila kako Milorad Dodik današnjom sjednicom pokušava od Narodne skupštine RS-a napraviti ministarstvo odbrane ruskih interesa u Evropi.

"Milorad Dodik od najvećeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj pravi govornicu ruskog uticaja u BiH i time kroz skupštinu institucionalizira njegovu odbranu. Međunarodnoj zajednici mora biti jasno da je Dodik u ovom momentu najveća sigurnosna prijetnja u regiji jer je Republika Srpska jedino mjesto u zapadnom civilizacijskom krugu u kojem neki ruski diplomata može dijeliti lekcije i u skladu s ruskim interesima usmjeravati zakonodavce da djeluju", rekla je Ćudić.

U svom obraćanju, osvrnula se i na rad ruskog ambasadora Kalabuhova.

"Igor Kalabuhov je već suviše toga sebi dao za pravo da bi međunarodna zajednica mirno posmatrala najavu njegovog obraćanja u NSRS. On je čovjek koji je višekratno prijetio ruskom odmazdom ako BiH ne odustane od NATO puta. U vojnom smislu, osim NATO puta, za BiH ne smije biti drugog. Nema sumnje da je cilj ruskog ambasadora da današnjim obraćanjem ohrabri političare u RS-u da budu kočnica Bosni i Hercegovini na tom putu, ali ne samo na tom, nego i na putu u Evropsku uniju. Također, ovo je upozorenje i građanima Republike Srpske. U oktobru odgovaraju da li žele živjeti kao slobodni građani ili u crnoj rupi civilizacije gdje će im životna misija biti da pobjegnu. Ovo je i posljednji poziv HDZ-u da napusti koalicioni savez s Dodikom jer to je brod koji tone na koji nemaju pravo ukrcavati i bh. Hrvate", ističe Ćudioć.

Naglasila je kako Dodik na neki način danas sklapa savez s Rusijom.

"To je pogotovo jasno uzme li se u obzir činjenica da se danas u NSRS razmatra i 'Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske'. Već sam naziv informacije sugerira da se Republika Srpska predstavlja kao nezavisan međunarodni entitet kako u političkom tako i u vojnom smislu. Milorad Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom i on mora biti politički neutraliziran. Za to odgovornost snosi međunarodna zajednica. U suprotnom, Vlada Republike Srpske i NSRS postat će ministarstvo odbrane ruskog uticaja u srcu Evrope", zaključila je Sabina Ćudić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...