SABINA ĆUDIĆ OHRABRENA PORUKOM VON DER LEYEN: "Na nama je da ovo iskoristimo, Evropa je naša"

"Ovo je jedan zamah i na nama je da ga iskoristimo, a ne da se predamo apatiji što je nažalost bio slučaj u mnogo situacija prije i da se jednostavno snažno orjentišemo ka Evropi jer Evropa je naša", istakla je Čudić.

  • Politika

  • 12. Mar. 2024  

  • 3

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić smatra ohrabrujućim što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila u Evropskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"To stavlja jednu tačku na i svim skepsama koje su primarno dolazile iz Bosne i Hercegovine i opozicije, koji su svaki naš korak ka Evropi prije svega okarakterisali kao izdaju, a zatim i dovodili u pitanje da li zakoni koji su usvojeni ispunjavaju evropske standarde", navela je Ćudić.

Von der Leyen je danas kazala da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu napravila najveći napredak u odnosu na proteklu deceniju, te navela listu stvari koje je BiH uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

"Prva osoba Evropske komisije sada je decidno i jasno, bez zadrške, dakle čak i sa riječima koje mi sami nismo mogli očekivati niti maštati o njima, izašla i decidno pobrojala zakone, pohvalila njihov evropski karakter i naglasila da je u proteklih godinu dana ova vlast uradila više nego što je urađeno u protekloj deceniji. Ja još jednom pozivam naše kolege iz opozicije koji su odlučili, ne samo da ne budu dio evropskog puta Bosne i Hercegovine već da mu se kontinuirano odupiru u proteklih godinu dana, da shvate historijsku važnost ovog momenta jer ovo zaista jeste prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, te da nam se pridruže na evropskom putu i da pokažu istorijsku zrelost", istakla je Ćudić.

Dodala je da je na ovaj način položen svojevrsni test zrelosti čime se otvara jedno novo polje mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu gdje prvi put imamo jasno definisane interese svih aktera za evropski put.

"Ovo je jedan zamah i na nama je da ga iskoristimo, a ne da se predamo apatiji što je nažalost bio slučaj u mnogo situacija prije i da se jednostavno snažno orjentišemo ka Evropi jer Evropa je naša", istakla je Čudić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...