SARAJEVSKI PROFESOR AMEL DELIĆ O PRIJEDLOGU DRAGANA ČOVIĆA: "Pravimo fiktivni treći entitet" (VIDEO)

"Vidjeli smo pesizam kod Sabine Ćudić, dok su drugi predstavnici Trojke optimistični", zaključuje on.

  • Politika

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

Profesor s Fakulteta za upravu Univerziteta u Sarajevu Amel Delić nije optimista, kada je riječ o ispunjenju uslova da bi Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji u martu.

Rekao je ovo večeras u Hayatovoj emisiji ‘7plus’.

"Godinama se iste teme ponavljaju, daju se velika obećanja. Ali, ne vidimo ništa", napomenuo je Delić te dodao:
"Mislim da ni EU nije spremna za proširenje u ovom trenutku".

Na pitanje voditeljice, da li smo "loši učenici" u pogledu ispunjenja uslova za EU, Delić odgovara da su dati jednostavni zadaci te su smanjeni i uslovi.

"Čekamo zadnji dan kao da nešto napravimo, a imamo lošu dinamiku aktivnosti", rekao je on.

Čovićev prijedlog kao pripremna faza

Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava Dragan Čović, objavio je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu izbora članova Predsjedništva BiH.

"Čović podgrijava tu priču da govori legitimnom predstavljanju ugroženosti Hrvata. Ako budu ispunjene njegove želje, diskriminirat će se puno veći broj ljudi", kaže on.

Pojasnio je Čovićev prijedlog: a to je da može biti jedan od kandidata koji je osvojio najveći broj glasova u nekim od odabranih kantona, ne mora biti najbolji kandidat.

"Pravimo fiktivni treći entitet iako je on to pokušao osporiti. Ovo bi bila pripremna faza za nešto naredno, što Čović i ne krije: priprema gdje bi Trojka i SNSD to podržali", kaže Delić.

Jedan od uslova je i „izbacivanje stranih sudija“, tačnije Zakon o Ustavnom sudu.

"To je paralelan korak jer bi određen broj sudija imao većinu i uvijek bi se mogle legalizirati Dodikove ili Čovićeve manipulacije", rekao je Delić.

Trojka uslovljena?

"Smatram da je Trojka uslovljena da će se reformski zakoni razmatrati ako se SNSD-ovi i HDZ-ovi prijedlozi usvoje. Pitanje je šta je veća šteta", napominje on.

"Svi dosadašnji pokušaji su bili zaustavljeni na Ustavnom sudu i to je smetnja onima koji žele slabljenje države. Ustavni sud je posljednja brana i zato je targetiran na taj način", poručio je Delić.

Kako je podcrtao, čini se, prema svemu sudeći, da je Trojka pod svaku cijenu htjela biti vlast, te su pristali na kompromise i poniženja.

"Vidjeli smo pesizam kod Sabine Ćudić, dok su drugi predstavnici Trojke optimistični", zaključuje on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...