Gastro
POSKUPJELI ĆEVAPI NA BAŠČARŠIJI: Porcija sada košta...
08. Mar. 20240
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Gastro
07. Jun. 2022 07. Jun. 2022
1
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Srbijanski medij Espreso je tako ponudio, kako kažu, originalan recept za ovaj specijalitet.
Sastojci: 1,5 kg junetine (najbolje od vrata ili plećke), 0,5 kg jagnjetine, 4 čena bijelog luka, kafena kašičica soli te dvije kašičice sode bikarbone.
Priprema: U 100 mililitara vode prokuhajte četiri oljuštena čena bijelog luka. Meso isijecite na kockice i dobro posolite. Meso se sjecka kako bi ostalo sočno.
Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuhao bijeli luk, sve dobro promiješajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
Sutradan sameljete smjesu u mašini za meso dva puta. Ostavite smjesu da odstoji bar četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim je vratite u frižider na još najmanje četiri sata. Sve vrijeme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom.
Prije nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmijesite bar desetak minuta i sipajte smjesu u špric za pravljenje ćevapa.
Da bi ćevapi "skakali" dok se peku, moraju da budu čvrsti. To ćete postići tako što ćete sabijati smjesu kad je stavite u špric za pravljenje ćevapa. Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku roštilja lojem (ili uljem, ako nemate loj).
Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagrije i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.
Savjet plus: Za doživljaj kao da ćevape jedete na Baščaršiji, presjecite lepinu na pola, spustite je na kratko u procjeđenu juneću supu, pa je naparite na roštilju preko ćevapa. Služite sa sitno sjeckanim crvenim lukom i/ili kajmakom.
Gastro
POSKUPJELI ĆEVAPI NA BAŠČARŠIJI: Porcija sada košta...
08. Mar. 20240
Šareni svijet
MIRALEM I VESNA ODUŠEVILI ČEHE: Sarajevski ćevapi zamirisali u Pragu...
24. Jun. 20231
Kultura
NIJE IM MOGAO ODOLJETI: Mads Mikkelsen se prije šetnje crvenim tepihom počastio sarajevskim ćevapima
14. Avg. 20220
Gastro
AUSTRIJSKA MINISTRICA ALMA ZADIĆ NIJE ODOLJELA MIRISIMA NA BAŠČARŠIJI: "Probala sam ćevape u Sarajevu, gdje su vama najbolji?"
10. Jul. 20220
Šareni svijet
NEBESKI PLES KOJI SE VIĐA JEDNOM U ŽIVOTU: Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti koSmičku eksploziju
Prije 10 min0
Ekonomija
MINISTRICA FINANCIJA RS-a ZORA VIDOVIĆ: "U pitanju je apsolutno sila, Integral inženjering, kao najveća kompanija u RS-u ima kredite iz EBRD za velike poslove..."
Prije 13 min0
Društvo
VAKCINALNI PUNKTOVI ZATVORENI: Broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo raste, trenutno ih je preko 800
Prije 18 min0
Regija
MARINIKA TEPIĆ U NEVJERICI: „Policija gleda i šuti, Neki novi smeđekošuljaši. Šturmabtajlung…“
Prije 28 min4
Gastro
JELO OD KOJEG SE IMAM "BAJILDISAO": Ovaj specijalitet spremite za večerašnji iftar i oduševite ukućane ili goste
26. Mar. 20240
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
OD ČORBE DO DESERTA: Donosimo prijedlog cijelog menija za večerašnji iftar
Prije 19h0
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.