Društvo
ĆEVAP POSTAJE ZAŠTIĆENI BH. BREND: Brojni građani i turisti uživali u degustaciji ćevapa na Baščaršiji (FOTO)
14. Avg. 20240
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Gastro
07. Jun. 2022 07. Jun. 2022
1
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Srbijanski medij Espreso je tako ponudio, kako kažu, originalan recept za ovaj specijalitet.
Sastojci: 1,5 kg junetine (najbolje od vrata ili plećke), 0,5 kg jagnjetine, 4 čena bijelog luka, kafena kašičica soli te dvije kašičice sode bikarbone.
Priprema: U 100 mililitara vode prokuhajte četiri oljuštena čena bijelog luka. Meso isijecite na kockice i dobro posolite. Meso se sjecka kako bi ostalo sočno.
Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuhao bijeli luk, sve dobro promiješajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
Sutradan sameljete smjesu u mašini za meso dva puta. Ostavite smjesu da odstoji bar četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim je vratite u frižider na još najmanje četiri sata. Sve vrijeme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom.
Prije nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmijesite bar desetak minuta i sipajte smjesu u špric za pravljenje ćevapa.
Da bi ćevapi "skakali" dok se peku, moraju da budu čvrsti. To ćete postići tako što ćete sabijati smjesu kad je stavite u špric za pravljenje ćevapa. Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku roštilja lojem (ili uljem, ako nemate loj).
Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagrije i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.
Savjet plus: Za doživljaj kao da ćevape jedete na Baščaršiji, presjecite lepinu na pola, spustite je na kratko u procjeđenu juneću supu, pa je naparite na roštilju preko ćevapa. Služite sa sitno sjeckanim crvenim lukom i/ili kajmakom.
Društvo
ĆEVAP POSTAJE ZAŠTIĆENI BH. BREND: Brojni građani i turisti uživali u degustaciji ćevapa na Baščaršiji (FOTO)
14. Avg. 20240
Gastro
POSKUPJELI ĆEVAPI NA BAŠČARŠIJI: Porcija sada košta...
08. Mar. 20240
Šareni svijet
MIRALEM I VESNA ODUŠEVILI ČEHE: Sarajevski ćevapi zamirisali u Pragu...
24. Jun. 20231
Kultura
NIJE IM MOGAO ODOLJETI: Mads Mikkelsen se prije šetnje crvenim tepihom počastio sarajevskim ćevapima
14. Avg. 20220
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
Prije 5h0
Show
ŠTA NAM ZVIJEZDE SPREMAJU OVOG VIKENDA: Blizanci će dobiti zanimljiv poslovni prijedlog, Vodolije se javljaju staroj ljubavi...
Prije 5h0
Zabava
VOLITE LI MORE I LUKSUZNE HOTELSKE RESORTE: Ova hit-serija će vas garantovano "transportovati" u taj ambijent, a uz to je nevjerovatno zabavna i napeta
Prije 5h0
Žena
SEVERINA "SRUŠILA" INTERNET: U atraktivnom izdanju na odmoru pjevačica zavela mladog komšiju... (VIDEO)
Prije 5h0
Gastro
SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha
09. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
09. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.