Gastro
AUSTRIJSKA MINISTRICA ALMA ZADIĆ NIJE ODOLJELA MIRISIMA NA BAŠČARŠIJI: "Probala sam ćevape u Sarajevu, gdje su vama najbolji?"
10. Jul. 20220
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Gastro
07. Jun. 2022 07. Jun. 2022
1
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Srbijanski medij Espreso je tako ponudio, kako kažu, originalan recept za ovaj specijalitet.
Sastojci: 1,5 kg junetine (najbolje od vrata ili plećke), 0,5 kg jagnjetine, 4 čena bijelog luka, kafena kašičica soli te dvije kašičice sode bikarbone.
Priprema: U 100 mililitara vode prokuhajte četiri oljuštena čena bijelog luka. Meso isijecite na kockice i dobro posolite. Meso se sjecka kako bi ostalo sočno.
Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuhao bijeli luk, sve dobro promiješajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
Sutradan sameljete smjesu u mašini za meso dva puta. Ostavite smjesu da odstoji bar četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim je vratite u frižider na još najmanje četiri sata. Sve vrijeme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom.
Prije nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmijesite bar desetak minuta i sipajte smjesu u špric za pravljenje ćevapa.
Da bi ćevapi "skakali" dok se peku, moraju da budu čvrsti. To ćete postići tako što ćete sabijati smjesu kad je stavite u špric za pravljenje ćevapa. Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku roštilja lojem (ili uljem, ako nemate loj).
Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagrije i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.
Savjet plus: Za doživljaj kao da ćevape jedete na Baščaršiji, presjecite lepinu na pola, spustite je na kratko u procjeđenu juneću supu, pa je naparite na roštilju preko ćevapa. Služite sa sitno sjeckanim crvenim lukom i/ili kajmakom.
Gastro
AUSTRIJSKA MINISTRICA ALMA ZADIĆ NIJE ODOLJELA MIRISIMA NA BAŠČARŠIJI: "Probala sam ćevape u Sarajevu, gdje su vama najbolji?"
10. Jul. 20220
Gastro
SARAJEVSKI ĆEVAPI I BUREK - HIT U BERLINU: Iza svega stoji potomak jednog od vlasnika čuvene sarajevske buregdžinice...
08. Jan. 20220
Gastro
TASTE ATLAS OBJAVIO JE GODIŠNJU LISTU: Sarajevski ćevapi izabrani među 10 najboljih jela na svijetu, saznajte ko je još na listi...
11. Dec. 20216
Mini market
INSPEKTORI UTVRDILI: Ni ćevapi nisu kao što su nekad bili...
29. Feb. 20200
Mini market
SPECIJALNI PREDSTAVNIK NJEMAČKE: "Njemačka i SAD mogu da obezbijede članstvo u EU za balkanske zemlje"
Prije 3h1
Vijesti
RAT UŽIVO: Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja
Prije 3h22
Svijet
SAVEZ IZ PAKLA: "Novo oružje stiže u Ukrajinu, Rusi su već počeli trenirati, znamo i ko im ga je prodao..."
Prije 3h0
Jeste li znali
NOVA STUDIJA POKAZUJE: Arktik se zagrijava gotovo četiri puta brže od...
Prije 4h0
Gastro
VRLO UKUSNA I ZASITNA: Supa koja budi i otvara apetit
09. Avg. 20220
Gastro
RECEPT S MORA: Blitva na dalmatinski način
10. Avg. 20220
Gastro
VAŽNO JE DA HRSKA: Za ručak napravite izvrsnu pitu krompirušu prema turskoj recepturi (VIDEO)
09. Avg. 20220
Gastro
AKO IMATE JEDNO JAJE I MALO JOGURTA: Na brzinu napravite izvrsni arapski desert, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.