"JESU LI BOŠNJACI TEMPIRANA BOMBA?": Pogledajte šta je Dodikov savjetnik Milan Tegeltija odgovorio na "neugodno" pitanje (VIDEO)

Hoće li Srbija i RS platiti cijenu planirane, ali nerealizirane posjete Lavrova? Je li Lavrovu bila namjera provocirati Evropsku Uniju i težište krize sa Ukrajine prenijeti na BiH? Hoće li RS biti mjesto za potkusurivanje SAD, EU i Rusije? Jesu li Bošnjaci tempirana bomba?

  • Politika

  • 08. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 10

Zašto se za svaku izazvanu krizu okrivljuje Sarajevo? Može li Ustavni sud BiH zaustaviti političke težnje Dodika? Je li opozicija izgubila bitku i prije bitke protiv Dodika na izborima? Da li će biti kandidat na nekoj od izbornih lista? Hoće li zasvirati klavir ili harmoniku? Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja za Mrežu FTV-a odgovarao je glavni Dodikov strateg Milan Tegeltija .

Na početku, kaže da teško može suditi šta je bio cilj posjete Lavrova Srbiji.

"Činjenica je da je teško racionalnim argumentima razumjeti svu ovu histeriju koja vlada u Evropi povodom dešavanja u Ukrajini i teško je oteti se utisku da se zaista radi sve da više ne postoji pravo na slobodno mišljenje. Vi ste primorani u današnjem zapadnom svijetu da se opredjeljujete , da birate stranu, iako mi ovdje na Balkanu generalno, posebno mi ovdje u BiH, u Srbiji, nemamo ništa sa ratom koji se dešava u Ukrajini. To je rat koji se dešava daleko od naših granica. Relativno daleko, sve je to u Europi blizu. Međutim, ti pokušaji prelijevanja te krize u BiH zaista su zabrinjavajući, ali je očito da se podižu ulozi, da se odnosi između Zapada i Ruske Federacije značajno zaoštravaju. Dokle će to ići, to danas ne zna niko."

Smatra da to nije bila provokacija Rusije EU.

"Makar ja to tako ne vidim. Ne vidim zašto bi Srbija ili Republika Srpska trpjele od Evrope. Ja ne mislim da će Srbija platiti bilo kakvu cijenu bilo čega. Prije svega, Srbija je suverena država koja vodi suverenu vanjsku politiku. Srbija je svoju međunarodnu pozicija jasno iskazala u UN-u Drugo, Srbija nije uvela nikakve restriktivne mjere prema Ruskoj Federaciji, posebno na razini bilateralnih odnosa ili restrikcija dolaska ruskih funkcionera kao što je ministar inostranih poslova gospodin Lavrov, ne vidim razloga zašto bi se to tretiralo na bilo koji drugi način osim toga."

Tegeltija navodi da postoje značajni pritisci na Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u pogledu opredjeljivanja.

"Međutim, mislim da ovaj kurs koji je zauzela Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, da je to ispravan kurs jer to je rat s kojim nemamo nikakve veze. Nama je u nacionalnom interesu da imamo dobre odnose i sa Ruskom Federacijom i sa zapadnim svijetom i učinit ćemo sve da to tako i ostane. Gubitkom bilo kojeg od ta dva partnera bismo mi kao narod došli u jednu stratešku tešku poziciju."

Dodik i Čović apsolutno nisu ruski igrači

Ističe da je pogrešna percepcija da je Lavrov trebao doći u Srbiju kako bi svojim, ruskim igračima, dao upute šta da rade.

pošto gospodin Lavrov predstavlja ruski narod i rusku vanjsku politiku, gospodin Dodik predstavlja srpski narod u RS-u, prirodno je da imaju prijateljske odnose. Ja ne vidim da je tu nekakav problem. Zašto ono što kažu predstavnici država Zapada ne bi bilo uplitanje, a ovo što kaže Rusija jeste uplitanje? Ili je uplitanje i jedno i drugo ili nije nijedno."

Na pitanje jesu li Bošnjaci tempirana bomba, odgovara: "Ja mislim da su Bošnjaci narod koji je konstitutivan u BiH, koji ima u određenom segmentu političkog predstavnika koji ne želi postići dogovore, koji želi nametanja. Kad želite nametanja i kad izbjegavate razgovore i dogovore , to se sasvim sigurno može nazvati generatorom krize Nameću generalne koncepte i viđenje BiH na koji način ona treba da funkcionira Mislim da je generalni jedan pravac te politike koju prije svega predstavlja SDA ustvari zamišljen kao stvaranje bošnjačke nacionalne države u kojoj bi ova konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda bila samo farsa, maska ​​ispod koje bi se krila dominacija jednog naroda što je recept za uništenje BiH ustvari."

O Dodikovoj politici Tegeltija kaže da on ima jednu vrlo razumnu i kooperativnu politiku.

"Secesija nikada nije bila politika gospodina Dodika. Niko u RS-u ne govori o secesiji. Vodi politiku zasnovanu na dogovaranju, unutrašnjem konsenzusu. Čitavo vrijeme tražimo unutrašnji dogovor. Ne dogovor pod pritiskom sa strane, ne dogovor lobiranjem sa strane, ne dogovor koji bi značio dominaciju jedne strane, nego dogovor kako ova zemlja funkcionira na dobrobit svih ljudi koji u njoj žive. Za dogovor prije svega morate sjesti za stol. Ovdje imamo odbijanje razgovora između strana političkog Sarajeva. Koji bi bio razlog da ne razgovaramo o racionalizaciji i optimalizaciji državnog aparata?"

Više u prilogu FTV-a.

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...