MOSKVA BJESNI ZBOG AKCIJA NEUSTRAŠIVIH UKRAJINACA: Diverzanti u okupiranom Hersonu u zrak digli lokal u kojem se sastaju okupatori, najavili su nove akcije... (VIDEO)

Pokret otpora uznemirio je okupacijske snage u Hersonu, tvrde građani, što je rezultiralo ponovnim gušenjem protiv neslaganja

  • Svijet

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 0

Ukrajinski civili koji žive pod ruskom okupacijom digli su u zrak kafić u blizini sjedišta marionetske vlade u gradu Hersonu, što se čini kao prvi 'teroristički napad' - kako to naziva Kremlj - na okupiranim ukrajinskim područjima.

Najmanje četiri osobe ozlijeđene su u eksploziji koja se dogodila u kafiću koji posjećuju ruski vojnici u trenucima sve većih znakova nastanka pokreta otpora na područjima Ukrajine koja su sada pod kontrolom Moskve.

Rusija je eksploziju opisala kao "teroristički napad" na ruski teritorij u Ukrajini, a ukrajinski vojni dužnosnik je rekao da kafić koriste ruski čelnici koji su tamo "ručali od prvih dana" okupacije, prenosi britanski The Telegraph.

"Današnja eksplozija pokazuje da borba neće prestati ni sekunde ni minute. Hersonska oblast je Ukrajina", rekao je on nakon napada.

Napad se dogodio dok je pokret otpora u nastajanju postavljao plakate s natpisom 'Traži se' (Wanted), kojima prijete lokalnim čelnicima ruskog marionetskog režima. Plakati su dio šireg protupropagandnog pokreta, koji ruske okupatore prikazuje kao ubojice.

Pokret predstavlja velik problem za rastegnute ruske ljudske resurse koji pokušavaju provesti trajnu kontrolu nad novim teritorijem i mogao bi značiti početak duge 'podzemne' kampanje protiv okupatora.

Rusija mjesecima vlada Hersonom 'željeznom šakom', pokrenuvši smrtonosnu kampanju kako bi grad stavila pod svoju potpuni utjecaj, što bi predstavljalo jedan od njihovih najvećih uspjeha u invaziji.

Pokret otpora uznemirio je okupacijske snage u Hersonu, tvrde građani, što je rezultiralo ponovnim gušenjem protiv neslaganja.

Jedan muškarac, koji je želio ostati anoniman, rekao je za The Telegraph da je nedavno bio pritvoren tri dana, pretučen, verbalno napadnut i prisiljen snimiti propagandni video u kojem se odriče svoje uloge u snagama teritorijalne obrane.

Njegova susjeda opisala je trenutak kada je vidjela kako ga je usred bijela dana s ulice otela skupina naoružanih muškaraca.

"Dogodilo se vrlo brzo i neočekivano. Odvukli su ga za ruke u auto i odvezli", kaže 18-godišnja Nastja. "Bilo me strah za njega, što će biti s njim i hoće li uopće ostati živ", dodala je.

Ruske trupe navodno imaju ovlasti pucati na civile i uništavati vozila u blizini kontrolnih točaka u Hersonskoj oblasti, tvrdi ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo.

Kažu da to ukazuje na rastući strah od ukrajinskog otpora u regiji i odražava koliko su mjere uvedene za održavanje kontrole drakonske.

Kremlj je krenuo u akciju gušenja ukrajinskog identiteta, primjerice uvođenjem ruskog školskog programa, ruske rublje i ruskih zastava, nadajući se da će Herson učiniti obrascem svojih dugoročnih ciljeva u okupiranoj Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...