ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Da li je Đilas Vučićev džoker i zamjena za Dačića kako bi se sankcije Rusiji ipak uvele

To bi, pretpostavlja se dalje, iz vlasti izuzelo Socijalističku partiju Srbije i Ivicu Dačića, s obzirom na cilj nove vlasti – uvođenje sankcija Rusiji i okretanje leđa tamošnjem režimu.

  • Regija

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 1

- Još uvijek vjerujem u opozicioni kapacitet Stranke slobode i pravde I zato ne smatram utemeljenim navode o tome da je Dragan Đilas spreman da odgovori pozitivno na eventualni poziv Aleksandra Vučića za ulazak u vlast – kaže Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke.

Demokratska stranka je na aprilskim izborima nastupila u koaliciji sa Strankom slobode i pravde u okviru koalicije Ujedinjena Srbija.

Kako se približava kraj jula i rok koji je predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke odredio kao trenutak u kojem će biti okončano formiranje buduće vlade, u javnosti se sve više pojavljuju spekulacije o tome da bi Vučić i Đilas mogli da naprave dogovor o tome da dojučerašnji ljuti politički neprijatelji završe kao partneri na vlasti.

To bi, pretpostavlja se dalje, iz vlasti izuzelo Socijalističku partiju Srbije i Ivicu Dačića, s obzirom na cilj nove vlasti – uvođenje sankcija Rusiji i okretanje leđa tamošnjem režimu.

– Cijenim sav trud i sve žrtve koje su podnijeli da bi Srbija bila slobodna zemlja. Zato sam uvjeren da će SPS i Ivicu Dačića u Vladi Srbije ne zamijeniti već smijeniti Demokratska stranka sa svojim partnerima ali ne voljom Aleksandra Vučića već voljom građana Srbije, a u opoziciju će otići i socijalisti i Srpska napredna stranka. Siguran sam da je politička neminovnost da svi koji tvore ovaj režim zajedno odu u opoziciju a neki i u Zabelu – kaže Srđan Milivojević.

Naposljetku, dodaje on, Dragana Đilasa poznaje 30 godine, te ne vjeruju da bi poslije toliko godina trajanja u politici, sebe sveo na zamjenu Ivice Dačića i Vučićevog džokera.

Vučić i Đilas već su imali sastanak neposredno nakon aprilskih izbora, a mediji su prije nekoliko dana objavili tajni dokument, analizu prilika u Srbiji, gdje su lidera SSP označili kao “trojanskog konja”.

Obavještajne informacije, kako stoji u dokumentu, pokazuju da postoje indicije o „zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi ‘trojanskog konja’ koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vrijeme ih slabi“.

Spominje se da je Dragan Đilas nekoliko puta pred izbore odbacio saradnju sa SNS-om, ali da je saradnja između njega i Aleksandra Vučića postala izglednija poslije ličnog sastanka sredinom aprila i najave mogućih prijevremenih gradskih izbora u Beogradu na jesen 2022. ili proljeće 2023.

(Danas.rs)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...