SERGEJ LAVROV OČEKIVANO: "Osuđeni na smrt su počinili zločine u Donjecku"

Osuđeni u Donjecku imaju pravo da traže pomilovanje, prenijela je kasnije ruska državna novinska agencija TASS riječi predsjednika “suda”.

  • Svijet

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 0

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdi da su trojica osuđenih na smrt – dva Britanca i jedan Marokanac – počinili zločine na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Lavrov je rekao da su suđenja vođena “na osnovu zakonodavstva Donjecke Narodne Republike, jer su zločini o kojima je riječ počinjeni na njenoj teritoriji”.

DPR, gdje su separatističke snage započele vojnu kampanju za odcjepljenje od Ukrajine 2014. uz podršku Moskve, međunarodno je priznata kao dio Ukrajine.

“Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih se miješao u rad pravosudnog i sistema za sprovođenje zakona Donjecke Narodne Republike,” rekao je Lavrov, a prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

Veći dio pokrajine Donjeck ostaje pod kontrolom Ukrajine, a među članicama Ujedinjenih nacija samo Rusija priznaje region kao nezavisnu DNR.

Osuđeni u Donjecku imaju pravo da traže pomilovanje, prenijela je kasnije ruska državna novinska agencija TASS riječi predsjednika “suda”.

Ejden Aslin (Aiden Aslin, 28) iz Notingemšira, Šon Piner (Shaun Pinner, 48) iz Bedfordšira i treći čovjek, marokanski državljanin Saudun Brahim, osuđeni su na smrt na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici.

Sud je trojicu muškaraca proglasio krivima za “najamničke aktivnosti i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i svrgavanja ustavnog poretka DNR”, prenijela je agencija Interfaks riječi jednog sudskog zvaničnika.

Sud nije međunarodno priznat. Njihovi advokati su najavili da će se žaliti na presudu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...