POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PUHOVSKI: "Ljevica u Hrvatskoj u katastrofalnoj situaciji, HDZ može raditi šta hoće"

Puhovski kaže da je HDZ desetljećima najjača stranka u Hrvatskoj, ali i da ih jačanje desnih stranaka tjera prema centru.

  • Regija

  • 11. Jun. 2022  11. Jun. 2022

  • 2

Na Općem saboru vladajućeg HDZ-a u Zagrebu, bit će izabrano deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora.

Time će biti završen ciklus unutarstranačkih izbora.

Predsjednik i najuže vodstvo, kao i vodstva lokalnih stranačkih organizacija izabrani su 2020. i 2021., ali je održavanje Opšteg sabora bilo odloženo zbog pandemije.

Bit će usvojena i Programska deklaracija, a tekst je u srijedu prihvatio Centralni odbor stranke.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je HDZ desetlječima najjača stranka u Hrvatskoj i sada jako dobro stoje u ispitivanjima javnog mnijenja. Smatra i da ih jačanje desnih stranaka tjera prema centru.

“Pokušavaju malo pokazati da idu prema centru. Na to ih tjera jačanje desnih stranaka izvan HDZ-a, ali ostaju faktor bez kojeg se u Hrvatskoj ne može još dugo vremena – to je gotovo sigurno.”

Kaže da ih na to tjera i predsjednik države Zoran Milanović “koji je takođe jednim dijelom prihvatio desnu retoriku.”

Smatra da je ljevica u Hrvatskoj trenutno u katastrofalnoj situaciji i da je HDZ “manje ili više u situaciji da radi šta god hoće u Hrvatskoj.”

Puhovski za Al Jazeeru kaže da se reforma Izbornog zakona u BiH nalazi u vrhu liste političkih pitanja u HDZ-u, ali ne i u Hrvatskoj. Smatra da se u vrhu liste političkih pitanja HDZ-a našla dijelom zbog pritiska hrvatske komponente iz BiH, ali i zbog predsjednika Milanovića, koji je “u zadnje vrijeme preuzeo radikalno HDZ-ovu retoriku, otišao desno od HDZ-a – i sada pritišće HDZ-ovsku vlast u Hrvatskoj kao nedovoljno radikalnu u pomaganju braći i sestrama u BiH, što onda tjera HDZ da dodatno naglašava pitanje Izbornog zakona.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...