NOVE BLOKADE U BRISELU: Dodik traži da se iz dokumenta izbaci osuda ruske agresije na Ukrajinu

Čović i Dodik protiv osude ruske agresije na Ukrajinu

  • Politika

  • 12. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 7

Dokument koji je na potpisivanje liderima političkih partija u BiH ponudila Evropska Unija na današnjem sastanku u Briselu, izazvao je, očekivano, još veću polarizaciju među prisutnima.

Prema pouzdanim informacijama, dok su lideri političkih partija sa sjedištem u Sarajevu (SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA i NB) pokazali spremnost da potpišu ovaj sporazum, stranke iz entiteta RS to odbijaju, a kako stvari trenutno stoje, dokument neće potpisati ni lider HDZ-a Dragan Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, naime, traži od evropskih zvaničnika da iz sporazuma u potpunosti izbace klauzulu koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu, što je i ranije najavio da će uraditi.

S druge strane, njegov politički oponent, lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da uopće ne želi potpisati sporazum.

"Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Moj narod i ja tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Korumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno. Zbog toga, ne očekujete od mene da sa njima potpišem bilo šta, jer moje i njihove vrijednosti nisu i ne mogu biti iste", naveo je Borenović u svom obraćanju u Briselu.

Od ranije je poznato da Čović neće prisustvovati sastanku zbog navodnih stomačnih problema, iako je dan prije najavio da ne želi ići na sastanak jer će tamo biti Željko Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...