CHARLES MICHEL NAKON VELIKOG DOGOVORA EU: "Ovo je poruka da nas Rusija ne može zastrašiti"

“Ukrajina nam je prioritet i tako će i ostati”, dodao je.

  • Evropa

  • 01. Feb. 2024  

  • 0

Lideri svih 27 država članica postigli su u četvrtak dogovor o reviziji višegodišnjeg budžeta, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad protivio mađarski premijer Viktor Orban.

Izjavu je dao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Ovo je i poruka europskim građanima koja pokazuje liderstvo i jedinstvo i da nas Rusija ne može zastrašiti, a i poruka SAD-u i partnerima u svijetu da podržavamo Ukrajinu i njenu teritorijalnu cjelovitost.

“Ukrajina nam je prioritet i tako će i ostati”, dodao je.

Naveo je da se mora učiniti sve kako bi se Rusiju spriječilo da zaobilazi sankcije koje su zapadni saveznici nametnuli.

Osvrnuo se i na stanje na Bliskom istoku.

“Odlučni smo smanjiti rizike za regionalnu eskalaciju, posebno na Crvenom moru. Drugo, odlučni smo da nastavimo činiti sve što možemo kako bismo osigurali oslobađanje taoca bez uvjeta.”

Komentirao je i rješenje o dvije države.

“Pozvali smo na takvo rješenje kao jamstvo da dva naroda mogu koegzistirati. Pokrenut ćemo mirovnu konferenciju, a naši ministri bit će uključeni u ovu važnu temu.”

Michel se osvrnuo i na brojne proteste poljoprivrednika, navodeći da je poljoprivreda izuzetno važna, prenosi N1.

“Susrećemo se u vrijeme kada u većini europskih zemalja poljoprivrednici izražavaju svoj bijes i važno nam je adresirati tu temu. Uzeli smo u obzir potrebe poljoprivrednika.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...