MICHEL PISAO ČLANICAMA EVROPSKOG VIJEĆA: "Suočeni smo s najvećom sigurnosnom prijetnjom od Drugog svjetskog rata"

Ovo Evropsko vijeće bit će prilika za jačanje i ubrzanje tih napora. Osim toga, moramo se skoncentrisati i na efikasno sprovođenje naših sankcija, kao i na unapređenje naših napora u korištenju neočekivane dobiti od imobilizovane imovine.

  • Evropa

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je pismo koje je uputio članicama Evropskog vijeća uoči predstojećeg sastanka tog tijela Evropske unije u Briselu.

Novinska agencija Patria u nastavku objavljuje sadržaj Michelovog pisma:

"Drage kolege,

U trećoj godini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, suočavamo se s ključnim trenutkom. Hitnost, intenzitet i nepokolebljiva odlučnost su imperativ. Naš glavni zadatak je brzo pružanje vojne pomoći Ukrajini i, nadovezujući se na nedavne inicijative poput one češke, brza nabavka i isporuka municije Ukrajini.

Ovo Evropsko vijeće bit će prilika za jačanje i ubrzanje tih napora. Osim toga, moramo se skoncentrisati i na efikasno sprovođenje naših sankcija, kao i na unapređenje naših napora u korištenju neočekivane dobiti od imobilizovane imovine.

Ovo je također vrijeme za stvarnu promjenu paradigme u odnosu na našu sigurnost i odbranu. Evropa decenijama nije dovoljno ulagala u svoju sigurnost i odbranu. Sada kada smo suočeni s najvećom sigurnosnom prijetnjom od Drugog svjetskog rata, krajnje je vrijeme da poduzmemo radikalne i konkretne korake kako bismo bili odbrambeno spremni i ekonomiju EU postavili na 'ratne temelje'. To znači trošiti više i kupovati više zajedno, a time i efikasnije.

Također moramo pomoći odbrambenoj industriji u pristupu privatnim i javnim fondovima te smanjiti regulatorna opterećenja i prepreke. Izgradnja ovog strateškog sigurnosnog načina razmišljanja zahtijeva snažno vodstvo i akutno razumijevanje hitnosti prijetnji s kojima se suočavamo. Očekujem da će naše Evropsko vijeće to ispuniti.

Imperativ je da se pozabavimo situacijom na Bliskom istoku. Zločini počinjeni 7. oktobra i rat koji je uslijedio u Gazi prešli su rub nehumanosti. Previše je civila stradalo. Previše nevinih života je u opasnosti zbog katastrofalne humanitarne situacije u Gazi i gladi.

Međunarodno pravo treba u potpunosti poštivati. Održivi prekid vatre hitno je potreban kako bi se zaštitili civili, omogućio siguran povratak talaca i osigurala dostava humanitarne pomoći po potrebi. Potrebno je pojačati naše napore da spriječimo regionalnu eskalaciju, posebno u Libanonu i Crvenom moru. U konačnici, Evropska unija ostaje predana pravednom i sveobuhvatnom razrješenju između Izraelaca i Palestinaca, s državom Izrael i demokratskom, suverenom i održivom državom Palestinom, koje žive jedna uz drugu u miru, sigurnosti i međusobnom priznavanju.

Naša pažnja bit će usmjerena i na poljoprivredu. Naši evropski poljoprivrednici jasno su i glasno izrazili svoju zabrinutost. Moramo odlučno djelovati na izazove s kojima se suočavaju. To znači sagledati dosad obavljeni posao i osigurati napredak bez odlaganja, posebno u pogledu položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom i poštenog tržišnog takmičenja, kako unutar unutrašnjeg tržišta, tako i globalno.

Također predlažem da razmotrimo pripreme za proširenje i reforme, imajući na umu da dva pravca moraju napredovati paralelno kako bismo osigurali da i buduće države članice i EU budu spremne do trenutka pristupanja.

Također ćemo razmotriti trenutno stanje migracija i pozabaviti se raznim pitanjima vanjskih odnosa.

Na sastanku na vrhu zemalja eurozone u petak pridružit će nam se predsjednici Evropske centralne banke i Eurogrupe kako bismo razgovarali o ekonomskoj i finansijskoj situaciji i nastavku bliske koordinacije i upravljanja našim makroekonomskim politikama. Krajnje je vrijeme da ponovo potvrdimo svoju snažnu odlučnost da postignemo odlučan napredak prema dubljoj uniji tržišta kapitala, nadovezujući se na mjere koje je postavila Eurogrupa u uključivom formatu.

Radujem se što ću vam poželjeti dobrodošlicu u četvrtak."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...