NJEMAČKI AUTOMOBILSKI DIV NAJAVLJUJE REVOLUCIJU: Uskoro će na ceste električni BMW sa više od 900 km autonomije…

Ovaj energetski proizvod koristi manje litija, kobalta, nikla i grafita od konkurenata.

  • Auto

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 0

Ako je suditi po prvim najavama, možda i nismo toliko daleko važnom iskoraku po pitanju autonomije eletričnih vozila. Prije šest mjeseci start-up za razvoj baterija Our Next Energy ugradio je u Teslin Model S baterije vlastitog dizajna. S novim baterijama Model S prešao je 1225 kilometara, mnogo više od 650 km koliko je deklarirano s tvorničkim baterijama.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2022/06/7152fb6653b36828859e549b0afb07c2.jpg

Sljedeći cilj je BMW-ov električni SUV IX, koji se već nametnuo kao kvalitetan tehnološki doprinos novoj klasi vozila. Our Next Energy planira u veliki SUV ugraditi svoje baterije i omogućiti IX-u autonomiju od 930 kilometara. BMW je jedan od ulagača u Our Next Energy ili ONE pa je ova suradnja razumljiva.

alt

Novu tehnologiju, odnosno Gemini bateriju, ONE objašnjava terminom dual-kemijska baterija proširenog dometa. ONE objašnjava da baterija koristi dvije odvojene kemijske formule, obje temeljene na litij-ionskim baterijama. Svaka je optimizirana za drugačiji slučaj upotrebe, kako bi pohranila više energije od ostalih tehnologija baterija. Ovaj energetski proizvod koristi manje litija, kobalta, nikla i grafita od konkurenata.

Krajem godine će IX s novom baterijom biti na cesti, a potom će u ONE-u moći potvrditi ili opovrgnuti svoje brojke. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...