RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE TVRDI: U Ukrajini smo ubili 74 plaćenika iz Hrvatske

"Rusko ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim web stranicama.

  • Svijet

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 0

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika".

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

"Bilježimo prisutnost svakog stranog plaćenika"

"Rusko ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stigla 204 hrvatska državljana. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo odbrane, 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo obrane, Hrvatska je četvrta po redu zemlja po broju ubijenih "plaćenika". Prva je Poljska s 378, druga je Rumunjska sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Ovi podaci nisu neovisno provjereni.

Zasad se zna da je jedan Hrvat zarobljen, a drugi je ranjen i vraćen u Hrvatsku

Index je o ovim ruskim podacima poslao upit hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Zasad je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jedan je ranjen te se vratio u Zagreb na liječenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...