ACO PETROVIĆ POKRENUO AKCIJU ZA SPAS CIBONE: Cilj je skupiti 3 miliona eura za deset dana

Rođeni brat Dražena Petrovića smatra i da je dug veći od pomenutih pet miliona eura.

  • Sport

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 0

Jedan od najslavnijih evropskih klubova, bivši dvostruki šampion Starog kontinenta, nalazi se, možda i u najtežoj situaciji od osnivanja. Račun Cibone je već dva mjeseca u blokadi zbog nagomilanih dugova, koji prevazilaze pet miliona eura. Aleksandar Petrović, jedan od najboljih košarkaša Cibone i proslavljeni stručnjak, pokrenuo je akcju spašavanja kluba iz Zagreba.

Cibona se nalazi pred bankrotom, račun je u blokadi već 60 dana, svi igrači su maltene slobodni u potrazi za novim angažmanima, jedino je Roko Prkačin još uvijek pod ugovorom sa evropskim velikanom.

Igrači i zaposleni nisu dobili plate za period od tri do pet mjeseci u sezoni za nama.

Uprava je podnijela ostavke, u međuvremenu nije uspjela da nađe glavnog sponzora.

Aleksandar Petrović, jedan od najboljih košarkaša Cibone svih vremena i proslavljeni stručnjak, pokrenuo je akciju spašavanja kluba i u periodu od narednih deset dana pokušaće da skupi oko tri miliona eura.

Plan je da od ljudi voljnih da pomognu klubu sakupi pet ili više hiljada eura. Ukoliko shvati da nije zadovoljan cifrom, novac će biti vraćen ljudima koji su ga uplatili.

Kako Germanijak saznaje, plan je da se sakupi dovoljno novca da se isplate BAT i bivši igrači, kao i da se sa drugima kojima je dužna Cibona dogovori plan isplate novca.

Ostatak novca poslužio bi za isplatu zaostalih plata igračima i zaposlenima, kao i za sklapanje budžeta za narednu sezonu.

„Svježi kapital bi poslužio za tekuće stvari i kupio godinu dana vremena da se klub pretvori u spotsko dioničarsko društvo i da se napravi petogodišnji poslovni plan. Nemam blage veze koliki je dug, ali to ćemo rješavati kasnije. Ako budemo sa našom akcijom išli dalje od prvog kruga taj novac će poslužiti za zdravo funkcionisanje kluba“, obznanio je plan Aleksandar Petrović.

Rođeni brat Dražena Petrovića smatra i da je dug veći od pomenutih pet miliona eura.

„Prema reviziji dug je 35.000.000 do 36.000.000 kuna. Još osmog januara prošle godine je rečeno da je dug 70.000.000 kuna, o čemu je govorio direktor Lukić u jednom neformalnom razgovoru, ali je zbog investitora rečeno manje. Ne mogu da odgovorim na pitanje o stvarnom dugu. Klub je funkcionisao preko pozajmica, to je akumulirani dug Cibone. Neću reći cifru, imam je u glavi, ali znam šta je potrebno da se klub pokrene“, poručio je iskusni stručnjak.

Veliki novac se navodno duguje i bivšem igraču Čakiju Etkinsu.

„Ta uplata će sigurno biti kapitalna. Želim da mu objasnim u kojem je stanju klub koji mu je pomogao u karijeri i ugovoru od 24.000.000 dolara koji je kasnije dobio“, ideja je Ace Petrovića.

Dobra vijest je da su Petrovićevu inicijativu podržali zagrebački Dinamo i kompanije Frank.

„Od našeg najdugovječnijeg sponzora Franka stiglo je 11 uplata po 5.000 eura, dok su nam iz Dinama izašli u susret i rekli ako akcija zaživi da će se naš drug prema njima od 3.000.000 kuna obrisati i zahvalan sam im na tome. Nemamo vremena, moramo da reagujemo. Prvi krug neka traje deset dana, uplate su pet ili više hiljada eura. Onda ćemo vidjeti kakva je dinamika, hoćemo li odustati ili ići dalje. Ako procijenimo da cifra nije zadovoljavajuća ljudima ćemo vratiti uložen novac. Drugi krug će biti od 1.000 do 5.000, treći za one koji žele dati 200-300 kuna. Sav taj novac će poslužiti za funkcionisanje kluba. Činjenica je da su igrači i treneri sada slobodni. Puno pozitivnih vibracija ima oko ovoga. Emocije moraju biti po strani“, jasan je proslavljeni stručnjak, nekada sjajan košarkaš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...