DODIK PISAO GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a: "Ne postoji konsenzus u BiH da se u Srebrenici desio genocid!"

Babićeva je istaknula da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN-a Abdullu Shahidu naveo da u vezi s tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje. 

  • Mini market

  • 22. Jun. 2022  

  • 12

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN-a da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić

Babićeva je istaknula da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN-a Abdullu Shahidu naveo da u vezi s tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje. 

Ona je precizirala za "Glas Srpske" da je još krajem maja nevladina organizacija pod nazivom "Radna grupa za BiH" uputila u UN prijedlog rezolucije, te da je problem što stalna misija BiH u New Yorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija ministrice inostranih poslova BiH, Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtjev BiH. 

Babićeva navodi da je Dodik u pismu Shahidu istaknuo da "Alkalaj ima kaznene prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju". 

"Jednostavno je u pismu naveo da iza sveg tog djelovanja ne stoji BiH", istaknula je Babićeva. 

Kao što je poznato, ovo nije prvi put da Dodik piše UN-u. Zadnjih godina to gotovo redovno čini kada visoki predstavnik podnosi svoj izvještaj. No, prema brojnim izvještajima iz UN-a, Dodikova pisma redovno završavaju u košarici za smeće kod svih zvaničnika osim ruskog ambasadora. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...