CVIJANOVIĆKA O "KONCEPTU": "Svaka inicijativa..."

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović smatra da svaka inicijativa regionalnog karaktera koja uključuje sve zemlje zapadnog Balkana treba da bude prihvaćena od svih.

  • Mini market

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

"Otvoreni Balkan" daje mogućnost i daleko veću šansu kada je u pitanju tržište radne snage, međusobno priznavanje diploma, migracije kadrova unutar regije, a ne njihov odliv u svijet. U ovoj inicijativi naši privrednici vide velike šanse", rekla je Cvijanovićka novinarima u Stanarima.

Ona je navela da se koncept "Otvorenog Balkana" sastoji od toga da naša privreda, građani, turistički radnici i turisti i radnici bilo kojeg profila mogu da imaju mnogo brže kretanje, mobilnost u okviru regiona i način da se zajedno prevaziđu ekonomske poteškoće i da se ojačaju lokalne ekonomije.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Njemačke za zapadni Balkan u kojoj se navodi da nije optimističan kada je riječ o "Otvorenom Balkanu", Cvijanovićka je rekla da je moguće da neko ko dolazi iz Njemačke vidi određenu konkurenciju u nekoj inicijativi koja se zove "Otvoreni Balkan" u odnosu na raniju inicijativu Njemačke koja se svela na to da to bude Berlinski proces.

"Mislim da nijedna inicijativa ne treba da bude konkurencija drugoj, već da budu inicijative koje mogu da ostvaruju svoje ciljeve tako što će se kretati ruku pod ruku", navela je Cvijanovićka.

Ona je u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan" rekla da su daleko veći iskoraci mogući sa ovom nego što je to bio slučaj sa nekim drugim inicijativama, gdje se išlo na uspostavljanje liberalnog tržišta, uklanjanje carinskih i necarinskih barijera za robu.

"Neke druge inicijative su bile više fokusirane na izgradnji infrastrukure lokalno u državama, a neke regionalne međudržavno povezivanje kroz dobre saobraćajnice i druge infrastrukturne projekte", pojasnila je Cvijanovićka, prenosi Srna.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da Republika Srpska reaguje na poskupljenje goriva, Cvijanovićka je rekla da RS ima način da odgovori na ovaj problem.

"To su poslovi koje preduzima Vlada RS-a i vidjeli ste različite intervencije koliko je bilo u mogućnosti sa određenim ograničenjima. Ovo je problem koji nijedna vlada neće moći riješiti ukoliko se ne zaustave uzroci poskupljenja i poremećaja na globalnom, evropskom i regionalnom tržištu", zaključila je Cvijanovićka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...