SVI DETALJI ISHRANE NOVAKA ĐOKOVIĆA: Šta je na meniju kralja "bijelog sporta"?

Nema sumnje da su Novakova fizička sprema, teniski koeficijent inteligencije i atletske sposobnosti uvijek bili na visini zadatka i da je oduvijek bio poznat po svom nevjerovatnom kretanju i fleksibilnosti.

  • Gastro

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 1

Trenutak kada je srpski teniser Novak Đoković dosegao meteorske visine "bijelog sporta" bio je momenat koji se poklopio sa njegovom promjenom životnih navika i okretanju ka nutritivnim stranama hrane, zanemarujući čulne užitke. Ova podudarnost nije puka koincidencija, a srpski teniser nebrojano puta isticao je koliko je taj zaokret imao uticaj na njegovu dugu i slavnu karijeru.

Nema sumnje da su Novakova fizička sprema, teniski koeficijent inteligencije i atletske sposobnosti uvijek bili na visini zadatka i da je oduvijek bio poznat po svom nevjerovatnom kretanju i fleksibilnosti.

Ali kada je objavljena njegova sopstvena knjiga "Serviraj za pobjedu", on je otkrio da je ishrana zapravo bila instrumentalni faktor, u tome što mu je pomogla da prevaziđe alergije i u potpunosti ovlada svojim tijelom i duhom, pišu Novosti.

Ovo je, zauzvrat, poboljšalo njegovo opšte zdravlje, kondiciju, izdržljivost i snagu, što je sve pretvorilo vrhunskog talentovanog profesionalca u svjetskog pobjednika. Nije iznenađenje da većina profesionalnih sportista praktikuje ishranu koju sljedi Đoković na dnevnoj bazi, međutim, nešto razlikuje srpskog asa...

Ono što ga izdvaja od ostalih kolega, profesionalnih sportista je pažnja na detalje kada su u pitanju dijetalne navike. Nivo ekstremnog planiranja, pažljivog donošenja odluka i optimizacije ishrane doveo ga je do vrha muške igre, već više od jedne decenije.

Primarna promjena koju je Đoković napravio je eliminisanje glutena iz ishrane. Nakon izbacivanja hrane koja sadrži ovu supstancu srpski as uočio je koliko dalekosežne efekte ima odabir hranljivih materija koje unosimo u sebe na dnevnoj bazi.

Nakon što je saznao da pati od intolerancije na gluten i shodno tome podredio je svoje čulne užitke, Đoković je mogao da igra sa više energije i dugovječnosti, što je bio ključan faktor u njegovim superiornim izdanjima na teniskim terenima širom planete.

Prelazak na ishranu bez glutena, kako je istakao, mnogo puta ga je takođe učinio budnijim, imao veću mentalnu jasnoću, kao i poboljšan san.

Šta je na meniju kralja "bijelog sporta"?

Za doručak Đoković obično jede ono što on naziva "Pauer boul" od sjemenki, muslija bez glutena, mješanih orašastih plodova, bobičastog voća ili voća zajedno sa mlijekom od badema ili pirinča.

Takođe će dodati malo meda koji potiče sa Novog Zelanda, po imenu "Manuka", koji ima čuvena antibakterijska svojstva, i smatra se najzdravijim oblikom fruktoze u prirodi.

Ručak obično predstavlja složen obrok pun ugljenih hidrata za Đokovića, jer mu to pomaže da dobije dugotrajnu energiju, koja mu je potrebna da završi svoje zamorne dane treninga.

Na njegovom meniju glavnog jela obično se nađe tjestenina bez glutena sa miješanim povrćem sa roštilja, koja će biti obogaćena malom količinom maslinovog ulja i prstohvatom soli, koji doprinosi ukusu. To može biti praćeno miješanom salatom i povremeno nekim mesom ili ribom, ali samo ukoliko meč igra po podne.

Vrijeme za večeru ima tendenciju da donese više proteina na tanjir, trenutno svjetskog broja tri. Ona je bazirana prevashodno na proteinima obogaćenim omega tri masnim kiselinama. Obično je tu file lososa ili sardine, uz povremeno ubacivanje pilećih prsa. Uz to će skoro uvijek biti i salata koja sadrži lisnato povrće, paprike, paradajz, crni luk i slično.

Ali ovaj obrok je mjesto gdje se zaista može fokusirati na hranu koja će mu pomoći da se oporavi od dugog dana treninga, tako da će se većina teških izvora proteina naći u večeri, a ne u ranijim obrocima tokom dana.

Ovo takođe pomaže njegovom varenju, omogućavajući mu i da bolje spava noću. Što se grickanja tiče, Novak obično pojede avokado i možda malo tunjevine na hljebu bez glutena, a nekada su to energetske i proteinske pločice, proteinski šejkovi napunjeni suvim voćem i medom.

Životne navike

Đoković se takođe fokusira na spavanje, meditaciju i vrijeme obroka kako bi optimizovao svoj pristup vježbanju i ishrani.

Ne voli da jede previše blizu odlaska na spavanje, jer to znači da će njegovo tijelo biti zauzeto varenjem hrane, a ne mirnim spavanjem, nečim što je toliko važno za profesionalnog sportistu.

Njegovo svako jutro počinje toplom vodom pomješanom sa limunovim sokom. Takođe praktikuje i autofagiju, sabijajući obroke u periode od maksimum osam sati. Time ostavalja tijelu šansu da ne bude zauzeto varenjem, već da je cijela energija usmjerana na regeneraciju ćelija.

U kuhinji porodice Đokovića nikada se ne nalazi šećer i mlječni proizvodi, ali prije svega sva ona hrana koja je prošla kroz industrijsku proizvodnju i u sebi ima hemijske primjese poput emulgatora, stabilizatora itd.

Za kraj treba istaći i nešto što je Srbin nazvao super-hranom, a to je alga spirulina, prepuna gvožđa i biljnih izvora proteina koji su neophodni Novaku, s obzirom na smanjen unos proteina životinjskog porijekla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...