POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: "Vrijeme je da definišemo svoje uvjete i interese za pristupanje EU"

Dodaje da svaka lokalna politika mora identifikovati svoju stvarnu srž, strateške ciljeve i usloviti sav budući angažman sa međunarodnom zajednicom i EU specifičnim unapređenjem tih ciljeva. 

  • Mini market

  • 25. Jun. 2022  

  • 1

Vrijeme je da lideri – podjednako politički i civilno društvo – na Zapadnom Balkanu počnu artikulirati ozbiljnu, sveobuhvatnu postevropsku viziju za svoje zemlje i svoje ljude. EU nije ni liberalni blok kakav je nekada tvrdio da jeste, niti je proširenje na pomolu, smatra Jasmin Mujanović, politikolog i specijalista za politiku jugoistočne Evrope i međunarodnih odnosa.

Mujanović u osvrtu na Twitteru navodi da "put naprijed ne može biti "proširenje 2.0"; i koncepti "zajedničkog tržišta" i "političke zajednice" su samo različiti oblici "građanstva druge klase" u smislu međunarodnih odnosa i na kraju će ponavljati istu perverznu dinamiku koja je dovela region do sadašnjeg najnižeg nivoa".

"Prvi korak mora biti artikulacija kritike postojeće EU: njene dvolične, maltretirajuće kulture bratstva koja je ismijala pristupanje kao kredibilan proces, ali i dvolične politike ključnih prijestolnica (Berlin i Pariz!) koje su finansirale uspon ubistvenog Putinovog režima, ali i lokalnih reakcionarnih moćnika poput Vučića i Dodika, i vlastitih autokrata unutar EU poput Orbana, dok grde Sarajevo i Prištinu za 'nedostatak napretka'", dodaje Mujanović. 

Dodaje da svaka lokalna politika mora identifikovati svoju stvarnu srž, strateške ciljeve i usloviti sav budući angažman sa međunarodnom zajednicom i EU specifičnim unapređenjem tih ciljeva. 

"Nema više 62 runde razgovora o registarskim tablicama; niti više debata o "izbornoj reformi" sa pokretačima segregacije. 'Ali mi smo premali da bismo ikome postavljali uslove', zavapiće neki. Ne, nije premala; previše neorganizovana. Odajte đavolu dužnu čast, Vučić je odličan primjer kako mali, ali odlučan režim može potpuno da izmisli svoj politički imidž, a da pritom ostane u osnovi reakcionaran", ističe Mujanović.

"Albin Kurti se mrzi u Briselu upravo zato što ga vole kod kuće. Kategorički, cilj mora biti stvaranje funkcionalnih, liberalno-demokratskih, suverenih politika, usklađenih sa NATO-om (i njegovom anglo-američko-baltičkom avangardom), ali ne zaslužnim za glupavu i dvoličnu šikaniranje stvarno postojeće EU (i njenog Francuska - Njemačkia centra). Da budemo jasni, daleko smo od realizacije bilo čega od ovoga. Ali vrijeme je da započnemo razgovor. Dosta sa ovim "evropskim zapadnim Balkanom" hokuma. Vrijeme je da se artikuliše šta bi ovaj region trebao biti pod svojim uvjetima, za svoje ljude i njihove interese", zaključio je Mujanović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...