INVESTICIJA OD ŠEST MILIONA KM: Milorad Dodik otvorio novi proizvodni pogon u Bijeljini

Dodik je podsjetio da je i prije četiri godine bio u ovoj kompaniji, na otvaranju drugog pogona.

  • Ekonomija

  • 26. Jun. 2022  26. Jun. 2022

  • 3

U Vršanima kod Bijeljine pušten je u rad novi pogon za preradu mesa kompanije “ZP Komerc”. U pogon površine 10.000 metara kvadratnih uloženo je šest miliona maraka, a posao će dobiti novih 20 radnika.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i sin vlasnika Mesne industrije “ZP komerc” Đorđe Rosić svečano su danas u Vršanima otvorili novi pogon ove kompanije za preradu mesa, u koji je uloženo oko šest miliona KM i obezbijeđeno novih 20 radnih mjesta.

“`ZP komerc` je uspio da završi ovaj važan projekat, koji ohrabruje i govori o tome da je moguće i potrebno ovdje ulagati”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je podsjetio da je i prije četiri godine bio u ovoj kompaniji, na otvaranju drugog pogona.

Danas vidim da rastu, stabilni su. Za Republiku Srpsku je jako važno da postoje ovakve firme, sa porodičnom tradicijom u biznisu, koji je veoma težak i zahtjevan. Oni su uspjeli da, od uzgoja stoke, pa do prerade i finalnih proizvoda naprave čitav lanac. Mislim da je to najozbiljnije što imamo”, rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti treba, na bilo kom nivou, budu u funkciji ovakvih razvojnih potencijala i podrška ovakvim ljudima, koji zapošljavaju značajan broj porodica i osiguravaju njihovu egzistenciju.

“Ovakav kompleks može da stoji i na bilo kojem mjestu zapadne Evrope ili SAD i izdrži sve kriterijume i standarde koji su tamo traženi. Ali je, na našu sreću, to ovdje locirano”, rekao je Dodik.

“ZP komerc” je u izgradnju pogona za preradu mesa uložila oko šest miliona KM i povećanjem proizvodnog kapaciteta obezbijedila novih 20 radnih mjesta. U novom pogonu biće prerađivano svježe pileće, svinjsko i juneće meso.

Svečanom otvaranju novog pogona prisustvovali su ministar ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.

Ministar ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac je rekao da je “ZP komerc” jedna od kompanija na koju Republika Srpska može da bude ponosna, s obzirom na činjenicu da je u svom poslovnom planu jasno naznačila interes da se bavi i primarnom proizvodnjom i prerađivanjem.

“Iz aspekta obavljanja spoljnotrgovinskih aktivnosti, plasmana svježeg i rashlađenom mesa `ZP komerc` je ocijenjen od inostranih partnera kao jedna od vodećih kompanija, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH i u regionu”, izjavio je Košarac novinarima prije otvaranja novog pogona ove kompanije u Vršanima.

Košarac je izrazio uvjerenje da će mesna industrija “ZP komerc” iz Vršana kod Bijeljine ove godine dobiti sertifikat za izvoz mesa u zemlje EU.

On je rekao da je prošao i drugi krug veterinarskog sertifikata.

Predstavnik evropske delegacije je bio prisutan u kompaniji `ZP komerc`, koja je označena kao jedna od najreprezentativnijih. Vidjeli su da kompanija ispunjava uslove, postoje još neki proceduralne aktivnosti i vjerujem da ćemo ove godine dobiti mogućnost izvoza mesa i u zemlje EU, jer je potpuno neobjašnjivo da možemo da uvozimo svježe i rashlađeno meso bez ikakvih tarifnih opterećenja, a da ne možemo da izvozimo”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da se upravo iz tog razloga intenzivno radi na uvođenju prelevmana i carina za svježe i rashlađeno meso.

“Treba raditi na ispunjavanju uslova da naši proizvođači i prerađivači mogu da izvoze na tržište EU”, rekao je Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...