SINDIKATI POLICIJSKIH ORGANA U BIH UPUTILI OTVORENO PISMO VIJEĆU MINISTARA BiH: "Doveli ste nas na rub neimaštine"

Kako ističu iz Saveza sindikata, spomenute odluke donesene su u vrijeme kad je gorivo koštalo 1,61 KM i limit je trenutno 300 KM, dok je trenutna cijena goriva na pumpama 3,81 KM, odnosno tri puta viša.

  • Društvo

  • 26. Jun. 2022  26. Jun. 2022

  • 1

Savez sindikata policijskih organa u BiH koji predstavlja Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, na čelu sa Draganom Krvavcem, uputio je otvoreno pismo Vijeću ministara BiH za postupanje i visokom predstavniku u BiH, za pomoć kod nadležnih.

Povećanje osnovice plaća

Od Vijeća ministara traže da što u hitnijem roku, a najduže na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 27. juni, poveća osnovicu plaća zaposlenicima u policijskim agencijama na državnom nivou na 630 KM.

Također, od Vijeća ministara se traži i da na istoj sjednici koriguje odluke o naknadi za topli obrok i prijevoz, na način da naknada za prijevoz bude najmanje u visini navedene osnovice.

Kako ističu iz Saveza sindikata, spomenute odluke donesene su u vrijeme kad je gorivo koštalo 1,61 KM i limit je trenutno 300 KM, dok je trenutna cijena goriva na pumpama 3,81 KM, odnosno tri puta viša.

Rub neimaštine, propadanja i srama

"Savez sindikata policijskih organa BiH, na osnovu jako velikog nezadovoljstva među zaposlenim u policijskim agencijama, te sve većim svakodnevnim napuštanjem službe, smatra da ste policijske agencije BiH doveli na rub neimaštine, propadanja i srama vašim stalnim neispunjavanjem zahtjeva sindikata i redovnim oglušavanjem na desetke opomena. Niste ni svjesni da ćete snositi odgovornost zbog same ugroženosti sigurnosti po Bosnu i Hercegovinu i urušavanje sistema državnih policijskih agencija", kažu iz Saveza sindikata.

Upozoravaju Vijeće ministara da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao, a sve, kako ističu, zbog niskih plaća koje su najmanje u BiH i nemogućnosti prehranjivanja njihovih porodica i ugrožavanja njihove egzistencije.

"Još jednom Vas pozivamo da ozbiljno i bez okolišanja postupite po ovim okolnostima i spriječite urušavanje države Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu, koje potpisuje predsjednik Saveza sindikata Dragan Krvavac.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...