SRBIJANSKI HISTORIČAR MILAN ST. PROTIĆ: "Paradoksalno je da je Ratko Mladić cijeli život nosio petokraku, danas je idol mladim desničarima u Srbiji, odatle i ostrašćenost prema Putinu" (VIDEO)

I dalje ne znamo ko je platio mural Ratku Mladiću", kaže

  • Regija

  • 26. Jun. 2022  26. Jun. 2022

  • 1

Srbijanski historičar i pisac Milan St. Protić ove nedjelje gostovao je u podcastu Snaga uma na Nova.rs gdje je govorio o razvoju ekstremnih političkih ideja u Srbiji, naročito među mladima, ali i ostrašćenosti i "zaljubljenosti u Putina" koja je sve prisutnija u srbijanskom narodu.

I dalje ne znamo ko je platio mural Ratku Mladiću

"Kad se dozvoli da se ekstremizmi pojavljuju, uvijek se postavlja pitanje ko to plaća? Odakle ekstremnim grupama pare da rade sve što rade. To sve košta para, ne može tek tako. Neko je morao da da pare da se napravi mural Ratku Mladiću. Ko je dao te pare? Znamo li mi to? Zašto to nije utvrđeno? Zašto taj neko ne izađe i ne kaže da je platio da ti klinci brane taj mural. Uvijek je pitanje ko stoji iza nečega“, objasnio je Milan St. Protić i skrenuo pažnju na paradoksalnu činjenicu da je neko poput Ratka Mladića, koji je cijeli život nosio petokraku, danas idol mladima koji se deklarišu kao desničari i srpski nacionalisti.

"Naravno, vi ćete mlade ljude lako da privolite na jednu ili drugu stranu, poslije sveg tog gubitništva kroz koje smo kao narod prošli tokom devesetih. Tad smo stvorili taj kompleks inferiornosti i ta djeca rastu u atmosferi gubitništva, u kojoj su nas svi pretekli, gdje su svi bolji od nas, gdje svi imaju više sreće ili više blagodati nego što imamo mi. Onda u tom negativizmu koji se ovdje zapatio kuda će mladi ljudi nego u ekstreme?“, rekao je.

Vezujemo se za Ruse, jer su gubitnici kao i mi

Kako je objasnio, za ove pojave je najzaslužnije gubitništvo u narodu: "Mi se vezujemo za ono što nije izdržalo trku s vremenom. Vezujemo za Titovu Jugoslaviju. Mi se vezujemo uopšte za Jugoslaviju. Svi su se drugi od toga odvojili i krenuli nekim novim putem, a mi ostajemo taoci te prošlosti, koja nije bila dobra. Zbog toga smo i učestvovali i bili vinovnici raznih tragedija i ogrešenja u ratovima tokom devedesetih i opet se vratili poraženi. Nijedan od tih ciljeva koji je onomad bio proklamovan nije ostvaren. I kasnije smo se pojavljivali kao gubitnici. U svakoj trci smo gubitnici. Zato što smo gubitnici idemo u ekstremizme i razvijamo tu vrstu netrpeljivosti prema drugome. Uvijek nam je kriv neko drugi. Ili su nam krivi Hrvati, ili su nam krivi Bošnjaci, ili su nam krivi Albanci, ili nam je kriv sudija, ili nam je kriv prokleti Zapad… A zašto nam je kriv prokleti Zapad? Zato što se tamo bolje živi nego ovdje“, istakao je Milan St. Protić i objasnio da naša naklonost prema Rusiji koju sada doživljavamo nema nikakve veze sa viševjekovnim prijateljstvom, niti nekim pravim principima.

"Zašto se vezujemo Ruse? Kakvo vjekovno prijateljstvo, niko o tome u ovoj zemlji pojma nema. Da ih pitate za odnose Rusije i Srbije prije 1945. godine, ne bi imali pojma, ni poslije ne bi imali pojma. Ali tu je opet vezivanje za gubitnike. Isto kao što Rusi danas sebe prepoznaju kao gubitnike, jer je propao Sovjetski savez, taj njihov veliki projekat, i ponovo se vraćaju na tu politiku, vraćaju himnu Sovjetskog saveza i vezuju se za taj gubitnički identitet, dok su svi drugi koji su pod time bili odatle pobjegli, a oni ostali taoci, tako i mi. I to je nit koja nas povezuje – ta gubitnička nit koja se pretvara u rušilaštvo“, naglasio je Milan St. Protić.

Kriv nam je "prokleti Zapad", jer se tamo živi bolje nego ovdje

Milan St. Protić je pojavu očaranosti Vladimirom Putinom uporedio sa sličnom očaranošću koja je tokom devedesetih vladala prema Miloševiću.

"U ovom trenutku Putin izgleda kao neki moćan autoritet. Tako se vezivalo i za Miloševića. Onda se govorilo kako ćemo sutra ući u Zagreb, pa kako je Dubrovnik Nikšić na moru. Šta sam se ja naslušao u to doba budalaština… O Prištini već da ne govorim. Na kraju se ništa od toga nije ostvarilo. U ono vrijeme su se vezivali za Miloševića, JNA i Ratka Mladića kao pobjednike, tako se mi sada i u Putinu prepoznajemo kao pobjednici, kao da ćemo sada sa gubitničke strane da pređemo. Inače mi svi u dubini duše nosimo taj gubitnički osjećaj. Mi nismo Japanci, na koje su ti isti Amerikanci bacili dvije atomske bombe. Čovjek bi s pravom pretpostavio da će Japanci poslije toga o Amerikancima da misle sve najgore. Poslije tog napada su koliko još godina bili pod okupacijom američkom i imali vojnu upravu, na čijem čelu je bio isti čovjek koji je izdao naredbu da se bace atomske bombe. Ali desilo se upravo suprotno. Japanci, koji su vjerovatno najponosniji narod na Zemlji, su se okrenuli, iskoristili sve što su mogli i upotrijebili sve što su od Amerikanaca mogli da dobiju da razviju svoju zemlju do jedne od vodećih ekonomskih sila na svijetu. Kad ih pitate za mišljenje, od svih naroda na Zemlji, Japanci imaju najbolje mišljenje o Amerikancima“, rekao je Milan St. Protić u novoj epizodi podcasta Snaga uma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...