UKRAJINCI UPOTRIJEBILI STRAHOVITO AMERIČKO ORUŽJE: Napadnuto je rusko komandno mjesto, ubijeno na desetine agresorskih vojnika (VIDEO)

Svo osoblje stacionirano na komandnom mjestu je likvidirano – preko 40 ljudi, tvrdi Ukrajina. 

  • Svijet

  • 27. Jun. 2022  27. Jun. 2022

  • 5

Desetine ruskih vojnika poginulo je u prvom udaru Ukrajine na jedno od Putinovih komandnih mjesta upotrebom američke raketne artiljerije velikog dometa, saopćio je Kijev. 

Ukrajina je saopštila da je pogođena škola koju su ruske snage u regionu koristile kao bazu, prenosi Daily Mail.  

To su bili vojnici iz 20. armije Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije, jedinica 89425, prvobitno sa sjedištem u Voronježu. 

Svo osoblje stacionirano na komandnom mjestu je likvidirano – preko 40 ljudi, tvrdi Ukrajina. 

Rusija je priznala napad i priznala da je izveden sa HIMARS-om, ali je rekla da je zapravo pogodio bolnicu i ubio dva civila. 

alt

Amerika je počela da šalje napredne raketne artiljerijske sisteme dugog dometa u Ukrajinu ranije ovog mjeseca nakon ponovljenih zahtjeva Kijeva. 

Sistemi su traženi zbog njihove sposobnosti da izvode precizne udare na velikim udaljenostima – više nego duplo od dometa haubica koje je Zapad već poslao. 

Obuka sa sistemima naoružanja počela je van Ukrajine 7. juna, a prve baterije su prošle nedJelje ušle u zemlju. 

Na snimku nastalog nepoznatog datuma, ali koji je kružio prošle nedjelje, vidi se kako HIMARS baterija otvara vatru kasno uvečer - pogađajući nepoznatu metu. 

alt

Očekuje se da će sisteme HIMARS koji je proizveden u Americi pratiti britanski M270 MLRS lanseri. 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...