ŠOKANTNO: Bisera Turković po prvi put otkrila detalje dramatičnog razgovora sa Sergejem Lavrovim (VIDEO)

Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku Uniju. Sa tom porukom Bisera Turković, šefica diplomatije BiH, doputovala je u Prag, glavni grad Češke Republike, koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom Unijom.

  • Politika

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 5

Upravo u Pragu pred kamerama Radija Slobodna Evropa ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković otkrila je niz nepoznatih detalja sa sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Kad ste prepoznali koliko je problematičan, rizičan, opasan, ruski uticaj? U decembru 2021, potpisali ste sporazum sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom koji je podrazumijevao određena kulturna i slična širenja uticaja Rusije u Bosni i Hercegovini?

-Dakle, naravno treba poći od činjenice da je po zadnjem popisu iz 1991. godine 31 posto stanovništva čine Srbi u Bosni i Hercegovini. Da ,oni imaju jako snažne kulturološke veze sa Rusijom. Da, osjećaju vezanost i jezičku i kulturološku i vjersku za tu zemlju. I mislim da njihova osjećanja treba uzeti u obzir.

Jedna stvar je vezanje na kulturnom planu. Druga stvar je dominacija na političkom planu i to dvoje treba razdvojiti. Dakle, kada je u pitanju kulturna saradnja, mislim da nemamo pravo da uskraćujemo tu kulturnu saradnju. Kada je pitanje političke dominacije ,sigurnosne dominacije, onda u svakom slučaju treba da se odupremo tome i da se borimo protiv toga.

Da odgovorim na vaše pitanje, pitali ste kada je to postalo jasno. Postalo je jasno prilikom prve posjete Lavrova kada je on vrlo jasno rekao "mi smo protiv vašeg članstva u NATO-u i smatramo da gubite vrijeme sa pokušajima da dobijete kandidatski status. Vi to nikada nećete dobiti."

I šta je bio vaš odgovor njemu?

-Da mi nastavljamo putem kojim smo se opredijelili da idemo. Da je to dio koji je ugrađen u naše strateške dokumente u naš zakon o odbrani i da jednostavno tu nema pomjeranja.

Srbija i konstruktivnost

Američki časopis Foreign Policy u maju konstatuje da proruski elementi u Bosni i Hercegovini imaju snažnu podršku Rusije, Srbije i Kine. Kinu ćemo ostaviti po strani, o Rusiji smo rekli dovoljno. Kako biste definisali uticaj Srbije na dešavanja u Bosni i Hercegovini?

-Ne znam koliko mogu da dajem ocjene i koliko je fer da ja dajem ocjene o susjedskoj zemlji. Međutim, činjenica je jedno, da Srbija s jedne strane ima jednu priču, s druge strane mi svjedočimo muralima koji se pojavljuju i koji slave zločince iz Bosne i Hercegovine i ništa se ne čini po tom pitanju.

Da imamo ljude koji su u zatvorima u Srbiji, da ne možemo bez obzira na protokole koji su potpisani dobiti te ljude da služe kaznu u Bosni i Hercegovini, da su mnoga pitanja još uvijek otvorena i, čini mi se, da bi se, u cilju dobrosusjedskih odnosa, sve to trebalo  mnogo brže i mnogo lakše  da se rješava, kazala je Turković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...