SUMNJA U BIJELOJ KUĆI: "Nismo sigurni da Ukrajina može vratiti oduzetu teritoriju, Zelenski mora smanjiti očekivanja"

Savjetnici predsjednika Bidena su počeli interno razgovarati o tome kako bi ukrajinski predsjednik Zelenski trebao promijeniti svoju definiciju ukrajinske 'pobjede', prilagođavajući se mogućnosti da se njegova zemlja smanjila bez mogućnosti povratka nazad, piše CNN.

  • Svijet

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 0

Dužnosnici Bijele kuće sve manje vjeruju da će Ukrajina biti sposobna vratiti sve teritorije koje joj je Rusija oduzela protekla četiri mjeseca rata, čak i uz jače i sofisticiranije oružje koje joj planiraju poslati SAD i njeni saveznici, kazali su američki dužnosnici za CNN.

Savjetnici predsjednika Bidena su počeli interno razgovarati o tome kako bi ukrajinski predsjednik Zelenski trebao promijeniti svoju definiciju ukrajinske 'pobjede', prilagođavajući se mogućnosti da se njegova zemlja smanjila bez mogućnosti povratka nazad, piše CNN.

Američki dužnosnici su CNN-u naglasili da ova pesimistična tvrdnja ne znači da SAD planira da se napravi pritisak na Ukrajinu kako bi napravila formalne teritorijalne ustupke Rusiji da bi se tako završio rat. Također postoji nada da će ukrajinske snage biti u mogućnosti da preuzmu značajne dijelove teritorija u vjerojatnoj kontraofenzivi kasnije ove godine.

Osoba povezana s američkim Kongresom upućena u te razgovore je za CNN kazala da manja ukrajinska država nije neizbježna. - Može li Ukrajina uzeti nazad ove teritorije u velikoj mjeri, ako ne u potpunosti, ovisi o tome koliko im pomoći dajemo, kazao je. Dodao je da je Ukrajina formalno pitala SAD da dobije minimum od 48 raketnih sustava, ali do danas joj je Pentagon obećao samo osam.

Nisu svi zabrinuti

Nisu svi u administraciji jednako zabrinuti, neki vjeruju da ukrajinske snage mogu opet sve iznenaditi, kao što je bilo u ranoj fazi rata kad su odvratili Ruse od daljnjeg napada na Kijev.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost je ostao duboko angažiran sa svojim ukrajinskim kolegama i proveo je sate na telefonu prošlog tjedna razgovarajući s ukrajinskim šefom obrane i američkim generalom Markom Milleyem o ukrajinskim naporima da povrati teritorije.

Rastući pesimizam stiže u trenutku kad se Biden susreće sa saveznicima u Europi, gdje će pokušati potaknuti optimizam i snagu s obzirom na nastavak rata i gdje pokušava uvjeriti lidere da ostanu posvećeni naoružavanju i podršci Ukrajini u brutalnom ratu.

- Moramo ostati zajedno. Putin je od početka računao da će se NATO i G7 razjediniti, ali nismo i nećemo, kazao je Biden u nedjelju na samitu u Bavarskim Alpama.

Administracija je najavila novih 450 milijuna dolara u sigurnosnoj pomoći Ukrajini prošlog tjedna, uključujući dodatne sustave za lansiranje raketa, artiljerijsko streljivo i patrolne brodove. Od SAD-a se također očekuje da već ovaj tjedan najavi da je nabavljen napredni norveški protuzračni sustav, koji se naziva NASAMS, za ukrajinske snage.

Biden je u novinskom članku ranije ovog mjeseca kazao da je spreman pomoći Ukrajini da ojača na bojnom polju, kako bi mogla imati određenu prednost u pregovorima s Rusijom.

Raspoloženje se promijenilo tijekom zadnjih nekoliko tjedana dok se Ukrajina bori da odbaci ruske napade u Donbasu, a trpi ogromne gubitke ljudstva, čak po 100 vojnika dnevno.

Ukrajinske snage gube opremu i streljivo brže nego što ih im Zapad može dostaviti i trenirati ih na novim oružanim sustavima prema NATO standardima.

Ne mogu konsolidirati snage

Američki vojni dužnosnik i izvor upoznat sa zapadnim obavještajnim izvorima se složio da nije vjerojatno da će Ukrajina konsolidirati snage u tolikoj mjeri da bi mogla povratiti sav svoj teritorij koji je izgubila od Rusije za vrijeme borbe, posebno ove godine, kako je Zelenski odredio vremenski cilj.

Jača kontraofenziva bi mogla biti moguća s više oružja i treninga, kažu izvori, ali Rusija bi mogla u međuvremenu ojačati svoje snage. Tako da garancija za uspjeh - nema.

- Pitanje je može li Ukrajina povratiti teritorij koji je kontrolirala do 23. veljače, kazao je Michael Kofman, vojni ekspert.

- Mogućnost postoji, ali je vrlo upitna. Ako Ukrajina može stići tako daleko, onda bi lako mogla preuzeti i ostalo. Ali ako ne može, onda bi morala ponovno promisliti kako da ostvari pobjedu.

Ruske snage sada kontroliraju više od polovice istočne ukrajinske regije Donjeck, kazao je Pavlo Kirilenko, čelnik vojne administracije regije Donjeck.

Ukrajinske snage su se povukle iz ključnog grada na istoku Sjeverodonjecka u petak nakon iscrpljujuće borbe koja je trajala tjednima.

Ruske snage su se prošli tjedan utvrdile nedaleko od Lisičanska, posljednjeg grada u regiji Luhansk kojeg još kontrolira Ukrajina.

Ukrajinski vojni zapovjednici sada razmatraju povlačenje s ovog područja kako bi obranili teritorij dalje na zapadu zemlje.

U međuvremenu ruski prihodi od nafte rastu jer su cijene nafte poletjele u nebo, čak i uz teške sankcije koje je donio Zapad.

Američki dužnosnici su u ponedjeljak rekli da će SAD i njeni saveznici pokušati zaustaviti cijenu nafte kako Rusija više ne bi od toga profitirala, ali još nije jasno kako će to funkcionirati.

Zelenski mora smanjiti očekivanja?

U zatvorenim krugovima unutar Bidenove administracije postoji stav da će Zelenski morati smanjiti očekivanja po pitanju toga što ukrajinske snage realno mogu napraviti. Zelenski je prošlog mjeseca rekao da će smatrati 'da je pobjeda ostvarena ako se vrati na pozicije iz 24. veljače, bez nepotrebnih žrtava'.

O tome je govorio i prošli tjedan.

- Nemamo drugog izbora osim da krećemo naprijed, da oslobodimo sav naš teritorij, kazao je u objavi na Telegramu. - Moramo istjerati agresore iz Ukrajine. Iako je linija bojišta duga preko 2500 km, osjećamo da imamo stratešku inicijativu.

U ponedjeljak je obznanio i vremenski okvir: želi da rat završi i da Ukrajina pobijedi do kraja 2022, kazao je liderima G7.

Rusija također trpi velike gubitke i izgubila je više od trećine svoje vojne snage (koju je angažirala na početku invazije) u četiri mjeseca rata, procjenjuju pripadnici američkih obavještajnih službi.

Američki dužnosnici su također javno rekli da će se Rusija boriti da ostvari ozbiljniji napredak na zapadu, koristeći Donbas kao bazu, pritom ne mobilizirajući svoje rezervne snage.

Ali Rusija vjeruje da može nastaviti borbu, iscrpljujući ukrajinske i zapadne snage dok globalni ekonomski efekti rata postaju sve teži, kazali su dužnosnici za CNN.

Kao što je CNN ranije izvještavao, Rusija pokušava iskoristiti situaciju u kojoj Ukrajina nema municiju za svoje oružje sovjetske proizvodnje, a pritom još nema dovoljno oružja zapadnog porijekla da taj nedostatak barem malo kompenzira.

Jedan dužnosnik je za CNN kazao da se količina oružja iz sovjetskog doba smanjuje, ali još nije potpuno iskorištena. Zapadni dužnosnici su rekli i da neke istočnoeuropske zemlje imaju još oružja kojeg bi mogle ponuditi Ukrajini, ali samo ako im ga zapadni saveznici nadoknade s modernijim sustavima.

SAD i njegovi saveznici pak intenzivno tragaju za streljivom iz sovjetskog doba za topništvo koje Ukrajina ima, uključujući artiljerijsko streljivo od 152 mm. Standardno oružje NATO saveza je šire, 155 mm. Ali drugi dužnosnik Pentagona je za CNN rekao da ova inicijativa ide ka svome kraju, jer su sve zemlje ionako dale skoro sve što su mogle, piše CNN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...