RAT UŽIVO: Enormno rusko granatiranje Lisičanska, borbe su dostigle vrhunac

Danas je 126. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 29. Jun. 2022  29. Jun. 2022

  • 0

23:00 Ruski predsjednik po prvi je put komentirao smrtonosni ruski raketni napad na šoping-centar u Kremenčuku, u kojem je 18 civila, poginulo a 21 se smatra nestalim.

Putin je rekao da "nije bilo terorističkog napada u Kremenčuku", pa dodao da "Rusija ne napada civile mete", javljaju ruski prorežimski mediji.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas je zbog tog napada nazvao Rusiju "terorističkom državom".

22:45 Ukrajina prekida sve diplomatske odnose sa Sirijom nakon što je danas ta zemlja, prva nakon Rusije, priznala nezavisnost samoproglašenih proruskih separatističkih paradržavica Narodne republike Donjeck i Narodne republike Luhansk.

Tu odluku je večeras objavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

22:30 Učestalost kojom ruske snage granatiraju istočni ukrajinski grad Lisičansk je "enormna", rekao je danas regionalni guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj.

"Bez prestanka napadaju Lisičansk granatama velikog kalibra. U predgrađima grada vode se borbe. Ruska vojska konstantno pokušava zauzeti grad", rekao je guverner.

"Borbe su dostigle vrhunac. Učestalost granatiranja je enormna", rekao je Hajdaj, dodajući da je od gotovo 100.000 ljudi koji su živjeli u Lisičansku prije rata, u gradu sad ostalo oko 15.000 civila

"Evakuacija civila mogla biti opasna u ovom trenutku", rekao je Hajdaj, pa dodao da su Rusi doveli "ogroman broj vozila i vojnika"

22:20 Bugarski socijalisti, partneri vlade u odlasku premijera Kirila Petkova, kazali su danas da zbog protjerivanja 70 ruskih diplomata neće podržati novu vladu Kirila Petkova.

22:00 Administracija Joea Bidena je podržala moguću prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj, dan nakon što je Ankara odustala od veta na kandidaturu Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

21:30 Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je press-konferenciju u Madridu, u kojem se održava važan summit Sjevernoatlantskog saveza.

Planovi o povećanju broja vojnika NATO-a u stanju visoke pripravnosti na 300.000 trebali bi biti spremni do sljedeće godine, rekao je lider NATO-a. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Stoltenberg je priznao da će taj plan iziskivati da zemlje članice "doprinijeti snagama koje su obećali".

Dodao je kako je uvjeren da će sve članice održati svoja obećanja, kao što su to činila i prije. No, nije želio odgovoriti na pitanje koliko će koja zemlja poslati vojnika.

Na pitanje smatra li NATO da ulazimo u drugi Hladni rat, Stoltenberg je rekao da je NATO desetljećima radio na boljim odnosima s Rusijom. "Pozivali smo Rusiju da učestvuje u mnogim aktivnostima te ju razmatrali kao strateškog partnera 2010. godine, ali Rusija je odustala od svih pokušaja izgradnje partnerstva", rekao je Stoltenberg.

"Učinila je to nizom akcija - korištenje sile protiv Gruzije, aneksijom Krima i korištenjem sile u Donbasu od 2014. nadalje", dodao je.

"Odnosi NATO-a i Rusije su na najnižoj razini od kraja Hladnog rata", rekao je Stoltenberg, dodavši kako "nema sumnje da je odgovornost za to na Rusiji".

"Ne možemo biti naivni, moramo osigurati da nema rizika za vojnu akciju protiv bilo koje članice NATO-a", zaključio je glavni sekretar NATO-a.

20:40 Rusija je danas zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi.

"Ono što se sada događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Europi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS.

"Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto garantovana", rekao je Rjabkov.

20:25 Rusija je danas kazala da je spremna sarađivati s Ujedinjenim narodima kako ne bi došlo do globalne prehrambene krize, te je voljna ispuniti svoje obveze u izvozu hrane i gnojiva.

20:00 NATO je bio naivan u svojim odnosima s Rusijom u proteklim godinama, rekao je španski premijer Pedro Sanchez danas za CNN.

Govoreći sa summita NATO-a u Madridu, Sanchez je rekao da NATO "šalje jasnu poruku Putinu" da će podržati Ukrajinu i da su spremni podržavati ju sve "dok ruske snage ne napuste njezin teritorij i počnu poštovati ukrajinski teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet".

19:30 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski mjesečni trošak obrane Ukrajine protiv ruske invazije procjenjuje na oko 5 milijardi američkih dolara.

"Ovo je rat za pravo na diktiranje uvjeta u Europi. Rat koji će odrediti kako će izgledati budući svjetski poredak", rekao je Zelenskij u virtualnom obraćanju delegatima NATO summita u Madridu.

Zelenski je pozvao lidere NATO-a da Ukrajini pošalju još oružja i novca te da sankcijama "spriječe sposobnost Rusije da finansira za rat".  

19:10 Prva država nakon Rusije priznala je dvije ruske separatističke republike u Ukrajini - Donjecku Narodnu Republiku i Luhansku Narodnu Republiku.

Odluku o priznanju separatističkih republika Donjecka i Luhanska donijela je Sirija, potvrdio je izvor iz ministarstva vanjskih poslova te zemlje, a prenijela je Agencija SANA. 

"Pozivajući se na zajedničku volju i želju za uspostavom odnosa na svim područjima, Sirijska Arapska Republika je odlučila priznati nezavisnost i suverenost Narodne Republike Luhansk i Narodne Republike Donjeck", navodi se.

18:42 Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), uključujući Davora Ivu Stiera u svojstvu potpredsjednika Odbora za pravna pitanja i ljudska prava PSVE-a, posjetilo je Ukrajinu u cilju prikupljanja informacija o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti, priopćio je danas sabor. Tokom posjete od 27. do 29. juna članovi izaslanstva su obišli Buću i Irpin, mjesta u predgrađu Kijeva koja su prethodno okupirale ruske snage, a zastupnik Stier susreo se i s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić. "Posjeta je za cilj imala utvrditi činjenice i prikupiti informacije o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti počinjenim tokom agresorskog rata koji je pokrenula Ruska Federacija protiv Ukrajine", piše u saopćenju.

18:24 Ruske snage rasipaju mine svugdje po istočnom gradu Lisičansku, rekao je guverner regije Luhansk za CNN. Hajdaj kaže da su mine koje Rusi rasipaju naokolo "ekstremno opasne" , dodavši da "svako dijete ili civil koji izlazi po humanitarnu pomoć može nagaziti na njih i umrijeti ili izgubiti neki ud". Guverner navodi da je grad pod "konstantnim" bombardiranjem, pa dodaje da je oko 15.000 civila napustilo grad. No, tvrdi da je i dalje moguće da će ukrajinske snage "poraziti neprijatelja".

18:02 Ukrajinsko Ministarstvo odbrane danas je objavilo vijest koja će nesumnjivo oduševiti veliki broj Ukrajinaca. Navode da je danas obavljena nova razmjena zarobljenika s Rusijom i to, kako pišu, najveća od početka ruske invazije. Iz ruskog zarobljeništva su, pišu Ukrajinci, puštena 144 borca. Od 144 oslobođena borca, 95 su branitelji mariupoljske čeličane Azovstal, a među njima su 43 pripadnika pukovnije Azov, koju Rusi zovu "nacističkom". Među oslobođenim borcima je 30 marinaca, 28 pripadnika regularne vojske, 17 pograničnih vojnika, 9 pripadnika Teritorijalne obrane i jedan policajac. Najstariji oslobođeni borac ima 65 godina, a najmlađi 19. Većina oslobođenih Ukrajinaca ima teške ozljede: rane od metaka i šrapnela, opekotine, frakture i amputirane udove, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

17:48 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba danas je pohvalio NATO za "jasan stav" o Rusiji te za upućivanje službenog poziva Švedskoj i Finskoj da uđu u taj vojni savez. "Danas je u Madridu NATO dokazao da može donijeti teške, ali esencijalne odluke. Pozdravljano jasan stav o Rusiji, baš kao i poziv Finskoj i Švedskoj. Jednako snažna i aktivna pozicija o pitanju Ukrajine pomoći će zaštititi euroatlantsku sigurnost i stabilnost", objavio je Kuleba na Twitteru.

17:24 Sjedinjene Američke Države i ostala gospodarstva svijeta teško će izbjeći recesiju, s obzirom na jačanje inflacije, podizanje kamatnih stopa i posustajanje rasta u Kini, ocijenila je glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart.

17:08 Rusija je danas rekla da restrikcije, koje je nametnula Norveška, onemogućavaju prijevoz robe do ruskih naselja na arktičkom otočju Svalbard i zaprijetila je "nespecificiranim mjerama odmazde" u slučaju da Oslo ne razriješi taj slučaj.

16:52 Slovenski premijer Robert Golob izjavio je danas da ne očekuje probleme pri ratificiranju u parlamentu protokola o pristupu Švedske i Finske NATO savezu.

16:34 Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 119 dolara budući da je strah od tijesne ponude nadjačao zabrinutost za potražnju zbog slabljenja svjetskog gospodarstva.

16:28 Ruski raketni napad na šoping-centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, pri kojem je ubijeno 18 civila, je bilo ili namjerno ili "kolosalna obavještajna pogreška", smatra britanski odbrambeno-sigurnosni analitičar. Profesor Michael Clarke rekao je da snimka koju je objavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koja prikazuje kako projektil pogađa zgradu, pokazuje da vjerovatno da su Rusi namjerno gađali šoping-centar.

14:21 Rusija na planove Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u gleda negativno, prema komentarima zamjenika ministra vanjskih poslova te zemlje koje je prenio Interfax.

Ruska državna novinska agencija RIA također citira Sergeja Rjabkova kako je širenje NATO-a destabilizirajuće i ne doprinosi sigurnosti članica saveza.

13:50 Rusija želi porobiti Litvu, kaže Zelenskij

Ukrajinski predsjednik upozorio je da bi Rusija mogla napasti članice NATO-a, rekavši da ta zemlja želi "porobiti" Litvu. Rekao je da bi se situacija mogla pogoršati iduće godine, s napadom Rusije na druge zemlje.

"Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine", rekao je. "Ovo je rat za pravo da diktira uvjete u Europi - za to kakav će biti budući svjetski poredak", rekao je.
 

13:45 Papa Franjo osudio je bombaški napad na prepun trgovački centar u gradu Kremenčuku kao posljednji u nizu "barbarskih napada" na Ukrajinu. Najmanje 18 ljudi je poginulo, a oko 60 ozlijeđeno u raketnom napadu na trgovački centar.

13:40 Velika Britanija je dodala 13 novih pojedinaca na svoj popis sankcija protiv Rusije - uključujući rođakinju Vladimira Putina Anu Tsivilevu. Oligarh Vladimir Potanin, drugi najbogatiji čovjek Rusije i ključni pobornik Kremlja, također je na listi.

  13:39 Zelenskij objavio snimku: Ovo je trenutak ruskog raketnog udara na šoping-centar

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij je objavio snimku koja pokazuje trenutak u kojem projektil pogađa trgovački centar u Kremenčuku. Na snimci se vide eksplozija i veliki oblak dima.

13:30 Broj ljudi koji su poginuli u napadu na stambenu zgradu u Mikolajivu popeo se na četiri, rekao je gradonačelnik Oleksandr Sienkevič. Pet osoba je ozlijeđeno, rekao je.

Rano jutros osam projektila pogodilo je zgradu. Ukupno je 114 ljudi poginulo u južnom gradu Mikolajivu tijekom rata, dodao je gradonačelnik.

12:13 Erdogan objavio sporazum s Finskom i Švedskom: "Dobio sam što sam htio"

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima.

12:12 Oligarh blizak Putinu: Napad na Ukrajinu je kolosalna pogreška

Ruski milijarder Oleg Deripaska, poznat kao bliski saveznik Vladimira Putina i ruski kralj aluminija, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu.

12:11 Reuters: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu. Ovo je pet razloga za to

Rusija nije uspjela platiti kamate na državnu obveznicu i podmiriti obaveze prema inozemnim kreditorima prvi put od revolucije 1917. godine, ali njezino gospodarstvo ne pokazuje znakove posrtanja, unatoč sankcijama, piše Reuters.

12:10 Indonezijski predsjednik stigao u Kijev, nakon toga ide kod Putina

Indonezijski predsjednik Joko Widodo započeo je danas posjet Ukrajini s namjerom poticanja ponovnog pokretanja mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine te pronalaska načina za oslobađanje žitarica za izvoz na globalna tržišta.

12:09 Velika Britanija je još uvijek uvozila oko 140 milijuna funti ruske rafinirane nafte u aprilu, dva mjeseca nakon što je počeo rat u Ukrajini, prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS).

ONS je rekao da je to palo s oko 410 miliona funti uvezenih iz Rusije u februaru, kada je ta zemlja bila najveći dobavljač u Britaniji.

12:00 I prije početka ruske agresije znalo se da ukrajinske oružane snage imaju jednu slabu tačku - protuzračnu odbranu. Osim što je uglavnom temeljena na PZO raketnim sistemima koje je Ukrajina naslijedila od Sovjetskog saveza pa su odavno zastarjeli, još je i brojčano preslaba da bi odbranila cijeli teritorij Ukrajine. 11:55 Ruski ministar: Rusija će doživjeti deflaciju

Rusija će u junu doživjeti deflaciju, a potrošači će težiti štednji, a ne trošenju, tvrdi ruski ministar privrede Maksim Rešetnikov.

Govoreći na konferenciji najveće ruske poslovne lobističke skupine, rekao je da je potražnja u ruskoj privredi i dalje niska.

Njegove primjedbe ukazuju na to da bi rat u Ukrajini, popraćen sankcijama koje je uveo Zapad, mogao uzeti danak na finansije zemlje.

11:00 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke s jurišnih helikoptera Mi-35 za koje kažu da su u Ukrajini uništili zapovjedna mjesta i oklopna vozila ukrajinske vojske. 10:40 Američki predsjednik Joe Biden najavio je novo raspoređivanje SAD-a u Evropi. 10:23 NATO poručio Putinu: Nećeš pobijediti

Rusija predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na summitu u Madridu, rekao je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

10:20 Kako su ukrajinski branitelji pod okriljem noći čamcima napustili Severodonjeck

Jedan od posljednjih ukrajinskih branitelja Severodonjecka rekao je da se iz grada povukao u čamcu, ogorčen što odlazi nakon što je izdržao višesedmični ruski napad na razrušeni grad, ali sretan što je živ, piše Reuters.

09.30 Okupatori su raketrali regiju Harkiv iz MLRS-a i iz helikoptera - 2 mrtva, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

09.00 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove.

Navode da bi se ukrajinske snage uskoro mogle početi povlačiti iz Lisičanska i Luhanske oblasti, a cilj povlačenja je da prisile rusku ofenzivu da prerano kulminira. Zbog stabilne, ali ipak ograničene ukrajinske obrane Severodonjecka, ruske snage plaćaju visoku cijenu unatoč novoj ruskoj taktici koja je trebala ograničiti ruske žrtve.

Kijev bi mogao nastaviti s ovim pristupom sve dok ruski napad ne kulminira ili dok ukrajinske snage ne dođu do obrambenijih položaja duž utvrđenih gradova i mjesta.

Tempo i ishod sljedeće faze rata djelomično će ovisiti o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bitci kod Severodonjecka. Preostale ruske snage u Severodonjecku morat će prijeći rijeku Siverski Donjec kako bi dalje sudjelovale u ruskoj ofenzivi.

Taj bi pokret mogao potrajati jer su Rusi uništili tri glavna mosta preko rijeke u blizini grada. Ruskim snagama koje su se uključile u kontinuirane ofenzivne operacije u Severodonjecku također će trebati neko vrijeme da obnove borbene sposobnosti prije nego što se uključe u napade na Lisičansk.

08.00 Rusi raspoređuju raketne sisteme u blizini regije Sumy, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Snimci stranih legionara u borbi protiv ruskih agresora u Luganskoj oblasti.

06.00 Reuters javlja da su dvije osobe ubijene, a tri ranjene, u ruskom napadu na stambenu zgradu u Mikolajivu danas.

05.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za "daljinsku PR kampanju" u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

04.00 Rusi su raketirali Harkiv, najmanje dvoje ljudi je poginulo, ima i ozlijeđenih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...