SVE JE POČELO PROGONOM MUSLIMANA: Kako je nastala najbogatija porodica u Hercegovini i zašto je opjevana u narodnim pjesmama…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 01. Jul. 2022  01. Jul. 2022

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 17. stoljeće, u vrijeme nastanka jedne od najbogatijih hercegovačkih porodica.

Hasanbegovići, bogata porodica muslimanskih zemljoposjednika u Hercegovini, porijeklom je iz Avtovca. Potomci su Osman-paše Kazanca (Hercegovca), bosanskog valije iz 1683. godine, kao i Pašići iz susjednih Mulja. Hasanbegovići se, uz ostale stare muslimanske porodice ovog kraja, spominju u narodnim pjesmama karakterističnog čestog stiha "Od Havtovca, Hasanbegovića...".

Hasan-beg Hasanbegović doselio se u Avtovac 1684. iz Kazanaca kada ih je Bajo Pivljanin popalio pa su odande izbjegli svi muslimani. Prva su muslimanska porodica koja se krajem 17. stoljeća naselila u Avtovcu i čiji potomci i danas ondje žive.

U Avtovcu su džamija i mekteb koji su zadužbina najstarijeg sina kazanačkog paše Hasan-bega Hasanbegovića. Imali su i kulu, koju je sagradio Bešir-aga Hasanbegović, koji je živio u Avtovcu krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Njegovom kćeri Čelebijom bio je oženjen gatačko-pivski muselim Smail-aga Čengić. U haremu džamije većinom su pokopavani umrli pripadnici porodice Hasanbegovića. Džamija je iz 1690. godine. Prema jednoj priči, umro je u prvoj polovini 18. stoljeća te je pokopan u haremu kod džamije. Drugo predanje kaže da je Murat-beg bio vakif i da je on sagradio džamiju i mekteb ostalim Hasanbegovićima. Dužnosti u ovom vakufu vršili su do konca 19. stoljeća vakifovi potomci, a zadnji je bio Ali ef. mula Dervo Hasanbegović.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...