RUSI GAĐALI ODESU: Skoro cijela Luganska oblast po njihovom kontrolom

Zidovi i prozori susjednog stambenog bloka od 14 spratova također su oštećeni od eksplozije. Stanovnici su pomagali spasiocima u rasčišćavanju ruševina.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2022  

  • 0

U Ukrajini, 128. dana ruske invazije - novi masakr civila. Ruski projektili rano ujutros pogodili su višespratnu stambenu zgradu i dva turistička odmarališta u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, usmrtivši najmanje 20 osoba. Grad Lisičansk, u regionu Luganska, u potpunom okruženju ruskih snaga.

Dio devetospratnog stambenog bloka potpuno je uništen projektilom u jedan sat poslije ponoći. Zidovi i prozori susjednog stambenog bloka od 14 spratova također su oštećeni od eksplozije. Stanovnici su pomagali spasiocima u rasčišćavanju ruševina.

“Moj prijatelj, moj poslovni partner. Ja nisam bio u Odesi, ali on je ovdje držao trening za djecu. Jutros je trebao imati još jedan trening, pa je ostao tu da prenoći“, rekao je jedan stanovnik Odese.

U napadu na stambeni blok Sergijevka, prema ukrajinskim izvorima, stradalo je i dvoje djece, a tri osobe su poginule u obližnjem odmaralištu.

Čuli smo udare. Živimo blizu. Došli smo na mjesto događaja, zajedno sa radnicima Hitne pomoći i drugim stanarima da bismo pomogli onima koji su preživjeli“, naveo je drugi stanovnik Odese.

Kremlj je odbacio navode da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu.

“Podsjećam na riječi ruskog predsjednika i vrhovnog komandanta da Oružane snage Rusije ne gađaju civilne ciljeve. Napadamo vojna skladišta, mjesta gdje su smješteni i gdje se obučavaju nacionalistički elementi, uključujući i strane plaćenike“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Poslije novog masakra civila, predsjednik Ukrajine Volodmir Zelenski je pozvao ukrajinske zvaničnike da brže rade na pridruživanju zemlje EU.

“Ne želimo da ukrajinska jutra počinju tragično kao danas sa ruskim raketnim udarima poput ovog na Odesu. Pozivam sve one koji su na državnim funkcijama da svoju dužnost, rad ka članstvu u EU, vide kao prvu bitku za našu državu“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se političkom vrhu Ukrajine porukom ohrabrenja.

“Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Ukrajina je zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je prije samo pet mjeseci izgledalo gotovo nezamislivo. Ukrajina će biti glavni prioritet i morat će doći velike investicije“, navela je Von der Leyen.

Ruske snage postepeno napreduju u reonu grada Lisičanska, posljednjeg većeg grada u regionu Luganska koji je ostao pod kontrolom Ukrajine. Poslije zauzimanja rafinerije, ruske trupe su presjekle posljednji veliki put koji iz Lisičanska koji vodi ka Bahmutu, čime su presječene linije snabdijevanja i moguća odstupnica ukrajinskih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...