U PRISUSTVU PATRIJARHA: U Bratuncu obilježena 30. godišnjica od stradanja Srba na području Podrinja i Birča

Parastosu su prisustvovali i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska puka) Oružanih snaga BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata kao i politički predstavnici RS-a i lokalnih zajednica.

  • Vijesti

  • 02. Jul. 2022  02. Jul. 2022

U Bratuncu se danas obilježava 30 godina od stradanja Srba na području srednjeg Podrinju i Birča.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu su prisustvovali član Predsjedištva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine RS-a i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska puka) Oružanih snaga BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata kao i politički predstavnici RS-a i lokalnih zajednica.

Parastosu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice koju je, u prisustvu velikog broja vjernika, služio patrijarh Porfirije uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Nakon parastosa delegacije su položile cvijeće i odale počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Patrijarh Porfirije je poručio da Bog podjednako gleda na svakog čovjeka.

"Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovjde i drugdje, jer su to duše Božije. Ovo mjesto je svetinja - mjesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mjestu i zaćutimo", rekao je patrijarh srpski.

Porfirije je rekao da se u stradanjima odmjerava granica koja dijeli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi podjednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.

"Ovo mjesto je naša rana, a takvih je mnogo", ukazao je patrijarh.

Organizatori obilježavanja navode da je na ovom području tokom rata život izgubilo 3.267 osoba.

Vezane vijesti

trenutak ...