UNESCO SAOPŠTIO DA JE UKRAJINSKOJ SUPI POTREBNA HITNA ZAŠTITA: Boršč na listi ukrajinskog kulturnog naslijeđa

UNESCO je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju

  • Gastro

  • 02. Jul. 2022  02. Jul. 2022

  • 0

Ukrajina je pobijedila u dugogodišnjem kulinarskom sporu sa Rusijom, pošto je ukrajinski boršč - specifična crvena supa od povrća, stavljena na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa kojem je potrebna hitna zaštita.

UNESCO je saopćio da je ukrajinskoj supi potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Rusije predstavlja za status boršča kao elementa ukrajinske kulturne baštine.

"Bilo kao dio svadbenog obroka, na kulinarskim takmičenjima ili kao turistička ponuda, boršč se smatra dijelom tkiva ukrajinskog društva, kulturnog naslijeđa, identiteta i tradicije", naveli su iz UNESCO-a.

Ipak, opisali su boršč kao nacionalno jelo koje se pravi i konzumira i u nekoliko zemalja regiona, navodeći da odluka ne podrazumijeva isključivost, niti vlasništvo nad naslijeđem o kojem je riječ.

Tijelo Ujedinjenih nacija je pojasnilo da je o prijavi odlučivano po ubrzom postupku jer je, kako kažu, postalo očigledno da raseljavanje izazvano ratom u Ukrajini ugrožava održivost ukrajinske tradicije.

UNESCO je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev da pokušava da prisvoji supu i neopravdano je pripiše samo jednoj naciji.

"Ovo je ksenofobija. Da bih svijetu dala kulinarski primjer savremenog kijevskog nacionalizma, navešću činjenicu - humus i pilav su priznata kao nacionalna jela nekoliko nacija, ali kako razumijem, sve je podložno ukrajinizaciji", napisala je Zaharova na Telegramu.

Spor oko boršča javno je eskalirao 2019. godine kada je ukrajinski kuhar Jevgen Klopotenko, uznemiren zbog brojnih restorana širom svijeta koji boršč nazivaju ruskom supom, pokrenuo kampanju da UNESCO zvanično prizna vezu Ukrajine sa ovim jelom.

Klopotenko i drugi ukrajinski kuhari počeli su da prikupljaju stotine stranica dokaza kako bi potvrdili svoju tvrdnju, dok Rusi smatraju da je boršč nacionalna hrana mnogih zemalja, uključujući Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Moldaviju i Litvaniju.

Boršč je supa od povrća i goveđeg ili svinjskog mesa. Obično paradajz ili cvekla daju boršču karakterističnu crvenu boju. Postoji mnogo vrsta boršča u zavisnosti od regiona, pa i onih bez cvekle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...