UKRAJINCI SE NADAJU NOVOM MARSHALLOVOM PLANU: "Čeka nas kolosalan posao, dajte nam 750 milijardi dolara za obnovu"

Ova konferencija zakazana je prije ruske invazije, a bila je usmjerena na reforme. Međutim, sada je fokus prebačen na obnovu zemlje. Artem Ribčenko, veleposlanik Ukrajine u Bernu, rekao je uoči početka konferencije da će Lugano biti prva platforma za raspravu o obnovi zemlje.

  • Svijet

  • 04. Jul. 2022  

  • 0

U švicarskom gradu Luganu danas počinje dvodnevni sastanak u organizaciji vlade u Kijevu i Švicarske na temu obnove Ukrajine. Cilj je dogovoriti svojevrsni Marshallov plan za Ukrajinu razrušenu ratnim vihorom. Lideri iz nekoliko desetaka zemalja razgovarat će o temeljima za tu obnovu, prioritetima rekonstrukcije koja treba početi prije kraja ratnih operacija.

Ova konferencija zakazana je prije ruske invazije, a bila je usmjerena na reforme. Međutim, sada je fokus prebačen na obnovu zemlje. Artem Ribčenko, veleposlanik Ukrajine u Bernu, rekao je uoči početka konferencije da će Lugano biti prva platforma za raspravu o obnovi zemlje.

U Luganu se sastaju državni dužnosnici, predstavnici organizacija i privatnog sektora kako bi pronašli najbolja rješenja za izazove s kojima se susreće razorena zemlja, navode organizatori. Na listi pozvanih su visokopozicionirane delegacije iz 37 zemalja i 14 međunarodnih organizacija. Među sudionicima su Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, te šefovi osam vlada, među ostalim iz Poljske, Litve i Češke koja predsjeda Unijom.

Konferencijom se želi ponoviti uspjeh Marshallova plana te se organizatori nadaju da će polučiti sličan uspjeh kao ta povijesna inicijativa Sjedinjenih Američkih Država nakon Drugoga svjetskog rata. Očekuje se da bi obnova zemlje mogla stajati više stotina milijardi dolara. Na konferenciji bi se trebalo ustanoviti potrebe za rekonstrukcijom infrastrukture, gospodarstva te okoliša i društva. Međunarodni akteri će zasigurno tražiti i političke reforme, odnosno promjene kada je riječ o korupciji jer je Ukrajina prije rata percipirana kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u tom dijelu svijeta. Jedine s lošijom ocjenom organizacije Transparency International vezano uz korupciju u Europi su bili Rusija i Azerbajdžan.

Predsjednik Volodimir Zelenski bi, javljajući se videovezom, trebao predstaviti svoju viziju "pametne obnove" kojom bi buduća Ukrajina postala "u potpunosti digitalna demokracija". Govoreći uoči konferencije u nedjelju, Zelenski je rekao da Ukrajini predstoji "kolosalan posao". "A morat ćemo i osloboditi 2000 sela i gradova na istoku i jugu zemlje", rekao je ukrajinski predsjednik.

U Lugano ne dolaze donatori i ulagači, nego će se tamo postavljati principi i prioriteti za proces obnove, naveli su organizatori konferencije na kojoj se očekuje oko tisuću sudionika.

Kako javlja BBC, ukrajinski premijer Denis Šmihalj je u Luganu izjavio da Ukrajini treba najmanje 750 milijardi američkih dolara za obnovu oštećene infrastrukture.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...