HAOTIČNO U AUSTRALIJI: Zbog poplava u Sydneyju hiljade ljudi bježe iz svojih domova

Velike poplave pogodile su i Windsor na zapadu Sydneyja, što je treća i najteža poplava ove godine na tom području, prema Meteorološkom uredu.

  • Svijet

  • 05. Jul. 2022  

  • 0

Olujne kiše nastavile su u utorak padati na istočnoj australskoj obali. U Sydneyju je hiljadama građana naređeno da napuste svoje domove nakon što je vodostaj rijeka brzo porastao iznad opasnih razina.

Oko 50.000 stanovnika Novog Južnog Walesa, većina u zapadnim predgrađima Sydneyja, dobilo je naredbu za  evakuaciju ili su upozoreni da bi mogli biti evakuirani, saopćile su vlasti.

U ponedjeljak je takvim uputama bilo obuhvaćeno 30.000 ljudi.

"Ovaj događaj daleko je od završetka", rekao je novinarima premijer Novog Južnog Walesa Dominic Perrottet.

"Gdje god bili, budite oprezni kada se vozite našim cestama. Još uvijek postoje znatni rizici od iznenadnih poplava."

Premijer Anthony Albanese, koji se u utorak vratio u Australiju nakon jednosedmičnog putovanja Europom, rekao je da će u srijedu obići pogođena područja zajedno s Perrottetom.

Savezna vlada proglasila je stanje prirodne katastrofe pomažući stanovnicima pogođenim poplavama da dobiju hitnu financijsku potporu.

Oluja zbog koje je u tri dana na nekim područjima palo kiše koliko inače padne u godinu dana - vjerovatno će popustiti u Sydneyju od utorka, objavio je Državni meteorološki zavod (BoM).

Ali rizik od poplava mogao bi biti aktuelan još cijelu sedmicu jer je većina riječnih sljevova bila blizu maksimalnog kapaciteta i prije ovih poplava.

U nekim je regijama od subote palo 800 mm kiše. Prosječna godišnja količina oborina u Australiji je oko 500 mm.

Na nekoliko poplavljenih mjesta predviđa se i da bi mogli puhati vjetrovi i do 90 km na sat, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda.

Velike poplave pogodile su i Windsor na zapadu Sydneyja, što je treća i najteža poplava ove godine na tom području, prema Meteorološkom uredu.

Snimke na društvenim mrežama pokazale su potopljene ceste i mostove te ekipe za hitne slučajeve kako spašavaju ljude iz vozila.

Nigel Myron, stanovnik Windsora, rekao je da je pripremio čamac na napuhavanje za eventualnu evakuaciju, prenosi Hina.

"Na kraju dana što možete učiniti? Što je tu je, poplave dođu i prođu, a mi obnavljamo", rekao je Myron za televiziju ABC.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...