KANTONALNA INSPEKCIJA ZA "SB": Kako propisno odložiti otpad nakon klanja kurbana i kolike su kazne ako to prekršite?

Ono što su vjernici koji kolju kurban dužni znati je da je pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla obaveza i prema vjerskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi.

  • Društvo

  • 06. Jul. 2022  06. Jul. 2022

  • 0

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH, prvi dan Kurban-bajrama je u subotu 9. jula 2022. godine. 

Kurban-bajram razlikuje se od ramazanskog, između ostalog, po običaju klanja kurbana, te dijeljenja kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama.

Ono što su vjernici koji kolju kurban dužni znati je da je pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla obaveza i prema vjerskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi.

U povodu predstojećeg Kurban-bajrama veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS uz policijsku asistenciju će vršiti pojačane inspekcijske nadzore nad radom stočne pijace u Sarajevu, kao i kontrolu životinja u prijevozu, te vršiti kontrolu proizvoda životinjskog porijekla na području Kantona Sarajevo, potvrdili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za "Slobodnu Bosnu".

"Rukovodeći se negativnim iskustvima iz prethodnih godina, pozivamo građane koji će vršiti individualno klanje kurbana na privatnim imanjima, a koja nisu pod nadzorom veterinarske inspekcije KS, da odmah nakon klanja izvrše odlaganje kožica po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Detaljnije informacije mogu se dobiti u lokalnim džematima u mjestu prebivališta", naveli su iz KUIP-a za "SB" pojašnjavajući i kako je kože kurbana nakon klanja potrebno konzervirati soljenjem, po mogućnosti i hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču.

"Odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430,00 KM", dodali su iz KUIP-a za naš portal.

O ovom problemu govorili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, navodeći kako je važno pravilno zbrinjavanje otpada kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih i parazitarnih bolesti.

Iz ovog Instituta uputili su detaljno objašnjenje kako pristupiti proceduri klanja kurbana u ovim toplim danima.

Stručnjaci o specifičnosti klanja u ljetnim mjesecima i šerijatskim propisima

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...