ANTE DOMAZET ANALIZIRA: Ukidanje akciza ili vaučeri, od čega bi građani imali više koristi

"Argument da će se ukidanjem akciza smanjiti opći nivo cijena kroz smanjenje troškova prijevoza nema nikakve dokaze. Naprotiv, primjer Njemačke pokazuje da se ta očekivanja ne ostvaruju", tvrdi Domazet.

  • Ekonomija

  • 07. Jul. 2022  07. Jul. 2022

  • 1

Već mjesecima se u BiH govori kako bi državni Parlament trebao privremeno ukinuti akcize na gorivo, te tako olakšati život građanima, jer bi, tvrde zagovornici ove ideje, to dovelo do pada cijena goriva, što bi trebalo izazvati lančanu reakciju pojeftinjenja svih ostalih proizvoda i usluga.

Istovremeno, Vlada FBiH je donijela odluku prema kojoj će dodjeljivati vaučere od po 200 KM za odmor, za svaki uplaćeni aražman za ljetovanje u BiH.

Ekonomski stručnjak Ante Domazet dao je analizu od čega bi stanovnici FBiH trebali imati više koristi, od ukidanja akciza ili od vaučera. 

"Plava linija pokazuje funkcionalnu vezu potrošnje goriva i koristi od ukidanja akciza na gorivo. Onima koji više voze, više troše goriva, imaju viši dohodak odgovara ukidanje akciza. Kao pojedinci, nakon što bi potrošili 590 litara dizela za devet mjeseci imali bi veće efekte kroz akcize, nego da dobiju vaučer od 200 KM. Bračni par sa iznosom vaučera od 400 KM imao bi veće efekte kroz akcize samo ako bi ostvario potrošnju dizela iznad 1180 litara za devet mjeseci trajanja ukidanja akciza.

Putem vaučera se distribuira korist na punoljetne građane neovisno o potrošnji goriva (200 KM po pojedincu - oranž linija, a 400 KM po bračnom paru - siva linija, a i više ako u porodici ima više punoljetnih osoba).

Ti vaučeri su samo prvi korak u antiinflacionoj terapiji. Paralelno treba uvesti vaučere ili druge oblike subvencija za siromašne, za izdržavanu djecu, za pokriće troškova grijanja u narednoj zimskoj sezoni, za prehranu djece u školama i druge namjene. Naravno koristeći kriterije dohodovnog i imovinskog stanja domaćinstava, ali i obim potrošnje energije.

Argument da će se ukidanjem akciza smanjiti opći nivo cijena kroz smanjenje troškova prijevoza nema nikakve dokaze. Naprotiv, primjer Njemačke pokazuje da se ta očekivanja ne ostvaruju", tvrdi Domazet.

image

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...