DANAS JE SVJETSKI DAN ČOKOLADE: Omiljena slastica hiljadama godina popravlja raspoloženje

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan čokolade, omiljene slastice mnogih.

  • Gastro

  • 07. Jul. 2022  07. Jul. 2022

  • 0

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan čokolade, omiljene slastice mnogih, javlja AA.

Ova mješavina kakaa i šećera sa ili bez dodataka nekoliko hiljada godina popravlja raspoloženje ljudi, s obzirom na to da potiče lučenje serotonina (hormona sreće), a može biti i vrlo korisna za zdravlje.

Naučnici se duži vremenski period bave istraživanjima o utjecaju ove namirnice na zdravlje čovjeka.

Jedno od njih, provedeno u SAD-u, pokazuje da čokolada pomaže u održavanju zdravih srčanih žila. U prošlosti su klinička istraživanja otkrila da je čokolada korisna i za krvni pritisak i za žile.

Stručnjaci vjeruju da konzumiranje čokolade barem jednom sedmično smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija za osam posto od onih koji konzumiraju čokoladu u dužim intervalima.

Čokolada sadrži hranjive namirnice poput flavanoida, metilksantina, polifenola i stearinske kiseline, koji mogu umanjiti upalu i povisiti dobar holesterol.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...