ILUSTRATOR ADMIR DELIĆ ZA "SB": Snažne ilustracije genocida u Srebrenici prvi put u Srbiji

Svakog jedanaestog u mjesecu, i prvih jedanaest dana mjeseca jula, još od 2018, novinar i ilustrator Admir Delić iz Tojšića kod Kalesije objavljuje svoje podsjećanje na strašni zločin u Srebrenici, na genocid nad nevinim ljudima, sa samo jednim ciljem - da se nikome, nikada i nigdje više ne ponovi.

  • Sjećanje

  • 08. Jul. 2022  02. Avg. 2022

  • 0

Svakog jedanaestog u mjesecu, i prvih jedanaest dana mjeseca jula, još od 2018, novinar, strip-autor i ilustrator Admir Delić iz Tojšića kod Kalesije objavljuje svoje podsjećanje na strašni zločin u Srebrenici, na genocid nad nevinim ljudima, sa samo jednim ciljem - da se nikome, nikada i nigdje više ne ponovi.

Već godinama njegove ilustracije šalju snažnu poruku na društvenim mrežama.

Želja da uradi 8372 ilustracije

„Počeo sam crtati prije pet godina, isprva jednu ilustraciju, a kasnije sam to proširio na svaki jedanaesti svakog mjeseca. Na taj način želim podsjećati kako se nikada više i nikome ne bi ponovili takvi zločini. Moj je plan da uradim 8372 ilustracije, što vjerovatno neću uspjeti za života. Međutim cilj je drugačiji. Možda će neko to nastaviti, možda početi raditi uporedo, poput Nermine Memić koja je također na sličan način objavljivala ilustracije. Ja tu nisam bitan, dovoljne su same ilustracije po sebi. Nastavljam dalje s tim“, rekao je Delić za „Slobodnu Bosnu“ navodeći i kako njegove ilustracije nisu za prodaju.

„Nadam se da, ako Bog da, neće nikada ni biti. No čovjek ne može ništa zauvijek garantovati ali može pokušavati“, prokomentirao je.

Za „SB“ otkrio je kako crteže priprema na osnovu svjedočenja i priča preživjelih, tekstova kolega novinara, starijih i novijih.

„Pokušavam da kroz jedan jednostavan crtež sa malo detalja pošaljem jasnu i snažnu poruku“, rekao nam je navodeći kako su reakcije baš ono što je i htio od ilustracija.

„Jednostavno podsjete ljude. Poput konstatnog podsjećanja majki Srebrenice koje se neumorno okupljaju svakog jedanaestog da bi podsjetile i zatražile pravdu. Na ovaj način, i ja im se pridružujem u tome“, rekao nam je Delić.

BH Telecom

Izložba u Srbiji

Posebno je značajno što će izložba srebreničkih ilustracija biti prikazana i u Srbiji, odnosno bit će otvorena 9. jula u Novom Pazaru.

„Izložba se održava na poziv Novog Pazara. Isprva je odabrano 30 ilustracija, a kasnije, na njihov zahtjev, prošireno za još 20, od preko osamdeset koliko sam ih uradio u ovih pet godina. Počastvovan sam pozivom Novog Pazara i ovo je prvi put da izlažem ilustracije o genocidu u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine“, rekao nam je Delić te otkrio i kako će izložba također biti održana u Kalesiji u Bosanskom kulturnom centru.

„Oni svakako imaju skoro većinu mojih ilustracija i redovno na taj način obilježavaju 11. juli“, prokomentirao je Delić za „SB“.

Admiru Deliću, ilustratoru poznatom i kao Jerome Stickman ili Seoski Batman, ovo je samo jedan od projekata koje je radio vezan za Srebrenicu i genocid. Radio je na stripu 'Prešli Su!' po ideji i scenariju Samira Karića, iscrtavši priču o dječaku i profesoru geografije koji bježe po šumama oko Srebrenice i spašavaju živu glavu.

Također, autor je stripa o prvom bosanskom nindži "Ishikawa Seed" kojeg je nacrtao prije dvanaest godina, kada se počeo baviti stripom..

Delić se inače najviše bavi digitalnim crtanjem, te svoje crteže objavljuje u virtuelnoj kući Stickbook. Svojim dosadašnjim radovima je privukao veliku pažnju internet-publike, a njegova zbirka ilustrovanih priča "Seoske Strahote" je već dobila svoju čitalačku i medijsku pažnju.

Nedavno je osvojio i sponzorsku nagradu Studentskog informativno izdavačkog centra Niš i lista "Pressing" za najbolji kratki strip, a koja se dodjeljuje u sklopu Balkanske smotre mladih strip autora.

Projekat "Sjećanje na prošlost - temelj izgradnje budućnosti" realiziran je uz podršku BH Telecoma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...