ZA BAJRAMSKE GOSTE: Recept za ružice, neko ih voli više od baklave

Ružice su vrlo slične baklavi. Razlika je u oblikovanju.

  • Gastro

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 0

Složene jufke saviti kao rolat i sjeći ružice širine 3-4 cm. Broj jufki koje složite jednu na drugu zavisi od toga koliku želite veličinu ružica.

Sastojci

500 gr jufke
250 gr maslaca

Nadjev
500 gr oraha mljevenih
jedna manja šolja šećera

Tirit za ružice

1 jaje
1 kašika maslaca
brašna po potrebi

Tirit napravite tako da umutite jaje i maslac i dodajte toliko brašna dok se tirit ne pođe rasipati u mrvice. Možete ga malo prosušiti u rerni.
Tirit nije obavezan sve je stvar ukusa i navike.

Agda
1000 gr šećera
1000 ml vode

Mljevene orahe, šolju šećera i gotov tirit sastaviti za posip.

Jednu čistu kuhinjsku krpu blago pošpricati sa vodom. Na nju staviti jufku i posuti je pripremljenim posipom, staviti drugu, isto je posuti, pa treću i četvrtu stalno posipajući.

Tako složene jufke saviti kao rolat i sjeći ružice širine 3-4 cm. Broj jufki koje složite jednu na drugu zavisi od toga koliku želite veličinu ružica.

Kad ih složite u tepsiju jednu po jednu zalijte ih istopljenim maslacem. Pecite u rerni na 130 do 150C stepeni oko sat i petnaest minuta dok ne dobijete zlatno smeđu boju. Ako ih odmah hoćete zaliti pripremite agdu-zaljev i neka bude hladna u suprotnom ako su ružice hladne nek agda bude vruća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...