TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač po našem receptu...

Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.

  • Gastro

  • Prije 17h  

  • 0

Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna

Danas vam donosimo recept za sočan tradicionalni kolač - ružice.

SASTOJCI

1 kg jufki za baklavu 

1,1 kg šećera 

veći limun

250 gr putera

100 ml ulja

900 grama oraha  

PRIPREMA

Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.

Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.

Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.

Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.

Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja... 

Ružice pecite 10 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...