"SB" NA PREDSTAVLJANJU REGISTRA JAVNIH OGLASA ZA PRIJEM U RADNI ODNOS U JAVNOM SEKTORU: "Majke su primale sinove, a muževi supruge... ovim ćemo to riješiti" (FOTO)

Na konferenciji za medije obratili su se predstavnica OSCE-a Samra Ramić i šef Ureda Erduan Kafedžić.

  • Vijesti

  • 13. Jul. 2022  13. Jul. 2022

  • 0

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo danas je održao konferenciju za medije na kojoj je prezentiran Registar javnih oglasa za prijem u radni odnos u javnom sektoru KS.

Na konferenciji za medije obratili su se predstavnica OSCE-a Samra Ramić i šef Ureda Erduan Kafedžić.

"Registar je rezultat podrške OSCE-a borbi protiv korupcije. Najavljujem da Misija OSCE-a nastavlja podršku borbi protiv korupcije", rekla je Ramić, dok je Kafedžić rekao kako je ovo već osmi javni registar koji je Ured uspostavio u saradnji sa OSCE-om.

"Osnov za uspostavu ovog registra je odluka Vlade KS, a na inicijativu Ureda za korupciju", kazao je Kafedžić.

Kafedžić je istakao kako u procesu zapošljavanja građani imaju najviše problema, te kako je zbog sve većeg nepotizma, važan podatak da se u registru nalaze i imena članova komisije.

Takođe je naglasio da će biti vidljivi i prigovori kandidata te da registar u sebi sadrži preko 40 polja, ali i da je moguće pratiti aktivne i pasivne konkurse.

"Na kraju bih rekao da svi registri sad predstavljaju jedinstvenu cjelinu", kazao je Kafedžić i dodao da ima dovoljno prostora da se izvlače vrijedne analitičke informacije, ali i da je u planu i registar ugovora o djelu kao i registar imenovanih lica.

"Mislim da građani nisu ni svjesni koliko korupcije ima u KS i BiH, dominiraju sektor zdravstva i obrazovanja. Registar je preventivni alat kojim možemo represivno djelovati na inspekcije. Očekuje se  da će biti i veći broj prijava i nepravilnosti nakon uspostave ovog registra, svi kandidati koji se prijave na konkurs moći će da prate dešavanja u realnom vremenu, a ujedno će biti centralizirani svi raspisani konkursi. Imali smo priliku da utvrdimo da su majke primale sinove na radno mjesto, suprug suprugu, ali sada su dostupni i članovi komisije i supervizori", dodao je Kafedžić.

Naglasio je da direktor ustanove treba da vodi računa o sukobu interesa prilikom sastavljanja komisije.

"Bilo je poražavajuće dokumentovati situacije u kojima je majka predsjednica komisije, a sin prvorangirani", naglasio je Kafedžić dodajući da će ovim registrom stati tome ukraj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...