BROJNE TEME NA STOLU: Uoči komemoracije u povodu 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Džaferović se u Londonu sastao sa Stuartom Peachom

Razgovarano je o 27. godišnjici genocida, te o pritiscima vlasti entiteta RS na žrtve i nastojanjima da se, uprkos sudskim presudama, negira genocid i prikriju njegovi tragovi.

  • Vijesti

  • 13. Jul. 2022  13. Jul. 2022

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Sastanak je upriličen uoči komemoracije u povodu 27. godišnjice genocida u Srebrenici koja će biti održana večeras u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je jučer u Parlamentu održana posebna komemoracija.

Džaferović je zahvalio vlastima Ujedinjenog Kraljevstva na posvećenom pristupu u čuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici, čime vlasti ove države pokazuju najviši stepen civilizacijske svijesti.

Razgovarano je o 27. godišnjici genocida, te o pritiscima vlasti entiteta RS na žrtve i nastojanjima da se, uprkos sudskim presudama, negira genocid i prikriju njegovi tragovi.

Džaferović je kazao da vlasti Srbije i Republike Srpske sistemski poriču genocid i time sprečavaju obnovu povjerenja i pomirenje, onemogućavajući ljude u Bosni i Hercegovini i regiji da grade svjetliju perspektivu.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na utjecaj ruske agresije na Ukrajinu na stanje u Bosni i Hercegovini.

Posebna pažnja posvećena je energetskoj, ekonomskoj i krizi u snabdijevanju hranom, kao i potencijalnim političkim posljedicama.

Džaferović je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na snažnom angažmanu u BiH i pozvao da se nastavi i dodatno osnaži ovaj odgovoran pristup vlasti Ujedinjenog Kraljevstva kao jednog od svjedoka Dejtonskog sporazuma, članice PIC-a i strateškog saveznika BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...