STRAVIČNO OTKRIĆE: U Poljskoj otkriveni ostaci osam hiljada žrtava...

Neki procjenjuju na 30.000 broj zatvorenika ubijenih u tom logoru, ali ga dosad povijesni izvori nisu sa sigurnošću uspjeli potvrditi.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 0

17,5 tona ljudskog pepela otkriveno je i iskopano u blizini bivšeg nacističkog koncentracijskog logora u Poljskoj, objavio je Poljski institut za nacionalno sjećanje (IPN), koji istražuje nacističke i komunističke zločine. 

Ostaci su iskopani u Ilwo Osadi, blizu mjesta bivšeg koncentracijskog logora Dzialdowo (Soldau na njemačkom), oko 150 kilometara sjeverno od Varšave, koji je podignut za vrijeme nacističke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu.

Od invazije na Poljsku u ljeto 1939., logor Soldau služio je nacistima kao mjesto tranzita, zatvaranja i istrijebljenja političkih protivnika, a poglavito Židova.

Neki procjenjuju na 30.000 broj zatvorenika ubijenih u tom logoru, ali ga dosad povijesni izvori nisu sa sigurnošću uspjeli potvrditi.

Najmanje 8000 je tamo umrlo

Otkriće te lokacije "omogućuje da se potvrdi da je najmanje 8000 ljudi tamo skončalo", rekao je Tomasz Jankowski, tužitelj IPN-a.

Broj je procijenjen prema težini pronađenog pepela.

Godine 1944. židovski zatvorenici bili su natjerani da ekshumiraju tijela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina.

"Moći ćemo obaviti DNK analize koje će nam omogućiti da saznamo više o identitetima žrtava" slično kao što je provedeno u bivšim logorima Sobibor i Treblinka, rekao je Andrzej Ossowski, znanstvenik za područje genetike s Medicinskog sveučilišta Pomorja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...