TUŽILAŠTVO BiH ULOŽILO ŽALBU NA PRESUDU DUŠKU SUVARU: Zaslužuje više od šest godina za silovanje

Tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja prvostepenih presuda, u zakonskom roku izjavili su žalbe na presude.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2022  15. Jul. 2022

  • 0

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Dušku Suvaru u trajanju od šest godina, a koji je optužen za silovanje Bošnjakinje na području Glamoča 1992. godine, smatrajući da zaslužuje strožiju kaznu.

Tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja prvostepenih presuda, u zakonskom roku izjavili su žalbe na presude.

U predmetu protiv Duška Suvare, optuženog za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča 1992. godine, žalba je uložena na visinu kazne od šest godina zatvora, koja je izrečena prvostepenom presudom, kao i oduku o imovinsko pravnom zahtjevu oštećenih žrtava.

Tužilaštvo BiH smatra da težina počinjenog zločina iziskuje strožiju kaznu, kao i da sud treba udovoljiti i usvojiti odštetni zahtjev oštećenih žrtava, te je zbog navedenog izjavljena žalba na presudu.

Također, postupajući tužitelj u predmetu za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Lokanju kod Zvornika, 1992. godine, uložilo je žalbu na prvostepenu presudu.

Presudom u predmetu Goran Maksimović i dr., su četvorica optuženih osuđeni na zatvorske kazne jedan od osam, a trojica po 15 godina zatvora, dok je četvorica optuženih oslobođena optužbi. Žalba je uložena na oslobađajući dio presude, kao i na visinu izrečene kazne, optuženima koji su oglašeni krivim.

U počinjenom ratnom zločinu nad kolonom civila u mjestu Lokanj,  zarobljeno je 86 civilnih žrtava, od kojih je 67 ubijeno.

Tužilaštvo BiH je stava da svim optuženima treba biti izrečena osuđujuća presuda, kao i da počinjeni zločini trebaju biti sankcionirani strožijom kaznom, te je zbog toga izjavljena žalba na prvostepenu presudu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...