FEDERALNI MINISTAR ALJOŠA ČAMPARA: "Još nisam dobio listu kandidata za direktora FUP-a"

On je ukazao da je kod imenovanja direktora FUP-a bitna nacionalnost, ali i bodovno stanje.

  • Vijesti

  • 16. Jul. 2022  16. Jul. 2022

  • 1

Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, kazao je za Faktor kako još nije dobio listu kandidata za direktora Federalne uprave policije od Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Članovi Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije BiH obavili su intervju sa Ensadom Kormanom, koji je vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i savjetnikom direktora Granične policije Svevladom Hoffmanom, a koji su bili jedini kandidati za poziciju direktora FUP-a.

- Nisam još dobio bodovnu listu kandidata. Dakle, lista sa bodovima prvo ide meni, a ja prosljeđujem Vladi Federacije u roku od mjesec - kazao nam je Čampara.

On je ukazao da je kod imenovanja direktora FUP-a bitna nacionalnost, ali i bodovno stanje.

- Bitno je sve. U zakonu je sve riješeno - kazao nam je Čampara.

Naime, ukoliko je federalni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, direktor FUP-a ne može biti iste nacionalne pripadnosti.

Već više od četiri godine Federalna uprava policije ima v. d. direktora.

Vlada FBiH je prije skoro tri godine usvojila zaključak da se imenovanje direktora FUP-a odgodi dok se ne formira nova vlast.

Tada je resorni ministar Aljoša Čampara pojasnio da bi se imenovao novi direktor FUP-a, prvo treba uspostaviti resore, vidjeti nacionalni sastav Vlade, tačnije koje će nacionalnosti biti ministar unutrašnjih poslova.

Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, tužio je Vladu Federacije BiH jer nije imenovan na poziciju direktora Federalne uprave policije.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u julu prošle godine nije prihvatila nijednog od sedam kandidata koje je predložio Nezavisni odbor Parlamenta FBiH.

Predloženi kandidati bili su: Zoran Galić, Milan Galić, Ensad Korman, Robert Perić, Ljuban Frljić, Mustafa Hujdurović i Zoran Čegar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...